Marius Oprea, conferință în Craiova: În căutarea poporului pierdut. Arheologia victimelor comunismului în România

Marius Oprea, conferință în Craiova: În căutarea poporului pierdut. Arheologia victimelor comunismului în România

22:23 07.10.2019
0

Marius Oprea, expert arheolog și întemeietor al arheologiei victimelor comunismului în România, va conferenția la Craiova, în cadrul proiectului „Întâlnirile SpectActor 2019”.

Marius Oprea va susține pe 27 octombrie, ora 11.oo, conferința „În căutarea poporului pierdut. Arheologia victimelor comunismului în România” – la sala Ion D. Sîrbu a Teatrului Național Craiova.

Publicul craiovean este invitat să audieze o conferință-sinteză a celor 13 ani de activitate în teren a unuia dintre cei mai importanți istorici contemporani, pentru identificarea gropilor comune sau individuale în care au fost aruncate victimele Securității, împușcate fără vreo judecată, și cei care au murit în lagăre și penitenciare – la Târgu Ocna, Aiud și Periprava. Va prezenta Nicolae Coande.

Distribuie articol

MARIUS OPREA (n. 1964) este istoric și scriitor.

A fondat în 2005 Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, a fost consililer al președintelui Emil Constantinescu și al prim-ministrului Călin Popescu Tăriceanu, pe probleme de securitate naţională. Este licenţiat în istorie la Universitatea din Bucureşti, cu specializări în arheologie şi istorie medie românească, şi doctor în istorie contemporană a României (2002) al aceleiaşi universităţi, cu tema Rolul și evoluția Securității (1948-1964). A publicat numeroase articole şi lucrări despre istoria poliției politice din România, care au apărut în presă sau au fost incluse în culegeri de studii şi publicaţii academice.

A publicat mai multe cărți de istorie; între altele, Moştenitorii Securităţii (2004); Zorba şi Catedrala (2006); Adevărata călătorie a lui Zahei. V. Voiculescu şi taina Rugului Aprins (2008, 2019). De acelasi autor, au apărut Banalitatea răului. O istorie a Securităţii în documente (1949-1989) (2002, premiul Asociaţiei Editorilor din România pentru cea mai bună carte de istorie a anului); Ziua care nu se uită. 15 noiembrie 1987, Braşov (în colab., 2002, 2017); Securiştii partidului. Serviciul de cadre al PCR ca poliţie politică (coord., 2002); Chipul morţii: dialog cu Vladimir Bukovski despre natura comunismului (2006); Bastionul cruzimii. O istorie a Securităţii (1948-1964) (2008); Şase feluri de a muri (2009, premiul revistei Observator cultural); Mafia arabă de la Ceaușescu la Iliescu (2016) și Studiu de fezabilitate pentru Mîntuire. 101 povestiri despre România (2019).

A publicat cărți de poezie (Pauză de respirație, antologie-debut, împreună cu Simona Popescu, Caius Dobrescu și Andrei Bodiu, 1991, Solo de tamburină, 1999, America! America!, 2008, Întîlnire cu Apostol, 2012, Rețeta fericirii, 2015) și două romane, Turma păstorului mut, (2016) și Neasemuita istorie a Imperiului Român de Răsărit (2017), cel din urmă primind premiul ”Ion Hobana” pentru literatură SF.

A scris și scenariile a două filme documentare, regizate de Nicolae Mărgineanu (Execuția și Patru feluri de a muri), care reflectă principala preocupare din ultimul deceniu și jumătate ca expert arheolog și întemeietor al arheologiei victimelor comunismului în România, anume aceea de identificare a rămășițelor celor care au fost uciși de Securitate sau au murit în lagăre și penitenciare.


Pro Oltenia

Pro Oltenia

Agenda ta zilnică va fi făcută printr-un click la www.pro-oltenia.ro şi cele mai interesante noutăţi le vei afla în câteva clipe. Conectaţi la cele mai importante canale de informaţii, cu tehnologie modernă şi folosirea tehnicilor jurnalistice de top, îţi oferim fotografii şi imagini video în exclusivitate. Sursa ta de ştiri online e cu tine: PRO Oltenia!

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

Conectare



Cont nou



Resetare parolă