Liviu Brătescu: Mai mulți bani pentru Cultură

Liviu Brătescu: Mai mulți bani pentru Cultură

09:45 21.12.2023
0

Sunt istoric și am fost apropiat de cultură toată viața. Și uman, și instituțional. Oriunde am fost, indiferent de funcția pe care aș fi avut-o, am făcut cu onestitate tot ce ține de mine ca să construiesc, să pun pe picioare proiecte. În Senat, împreună cu, colegii mei senatori liberali, am făcut la fel. Și vom face în continuare. În anul care urmează, la Ministerul Culturii vom avea la dispoziție 1,483 miliarde lei, adică o creștere cu peste 200 milioane de lei comparativ cu anul acesta.

Scopul principal este să asigurăm acces la cultură către cât mai mulți cetățeni, din toată țara, și să orientăm produsele culturale către tineri, care potrivit barometrelor sunt cei mai mari consumatori de produse culturale.

Vreau să transmit un mesaj de încurajare, de susținere și de informare cu privire la anul viitor, deci sunt folositoare o serie de date în ceea ce privește modul în care a fost structurat bugetul pentru anul viitor.

Distribuie articol

19% din buget este destinat finanțării sectorului cultural independent și producției de film;

Investițiile în patrimoniul construit vor fi duse mai departe;

Înregistrăm o creștere cu 80%, față de anul trecut, a investițiilor în echipamente și dotări pentru instituțiile de cultură din țară;

40 milioane lei sunt alocate pentru acțiuni culturale.

Vom putea investi în achiziția de artă contemporană și vom putea derula programul de achiziție de carte pentru toate bibliotecile din România, ceea ce va reprezenta un sprijin real în încurajarea consumului de carte și în facilitarea accesului la cultură pentru copii și tineri.

Pentru instituțiile din subordinea Ministerului, adică teatrele, instituțiile de concerte și spectacole, centrele culturale și muzeele din toată țara acest buget prevede o creștere importantă a sumelor pentru investiții în echipamente și dotări, lucru absolut esențial pentru a oferi publicului activități culturale de calitate și dorința de a reveni în acele săli de spectacol sau muzee.

Continuarea finanţării programelor şi proiectelor multianuale pentru care ministerul s-a angajat să aloce fonduri. Așa cum am menționat deja, 19% din buget este destinat finanțării sectorului cultural independent și producției de film:

Schema de ajutor de minimis pentru sectorul cultural independent, cuprinsă în Programul de guvernare 2021-2024, și care prevede susținerea mediului independent și antreprenoriatul cultural, are alocată suma de 104.363 mii lei credite bugetare și 140.000 mii lei credite de angajament.

Gestionarea schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea culturii de film şi producţiei de film în România, conform prevederilor OUG 39/2023 privind înfiinţarea Oficiului de Film şi Investiţii Culturale, precum şi pentru stabilirea unor măsuri instituţionale referitoare la gestionarea schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea culturii de film şi producţiei de film în România, în sumă de 155.000 mii lei și 461.280 mii lei credite de angajament.

Continuarea investițiilor în patrimoniul construit. 168 milioane lei alocate în buget pentru susținerea proiectelor derulate prin Institutul Național al Patrimoniului și prin Unitatea de Management a Proiectului:

Programul Naţional de Restaurare a Monumentelor Istorice cu suma de 40.000 mii lei, credit bugetar, program derulat prin Institutul Naţional al Patrimoniului. În anul 2024 sunt prevăzute credite de angajament în sumă de 100.000 mii lei.

Fondurile din împrumut rambursabil aferente componentei PNRR repartizate în anul 2024 sunt de 50.000 mii lei credite bugetare și 115.353 mii lei credite de angajament necesare pentru îndeplinirea jaloanelor pe care Ministerul Culturii in calitate de coordonator de reforme și investiții le are de realizat

Continuarea proiectului privind transportul cărţilor către depozitele legale ale Bibliotecii Naţionale a României din Cluj, Timişoara şi Iaşi – 900 mii lei în 2024

Cifrele sunt grăitoare. Bugetul Ministerului Culturii în 2024 reprezintă 0,9% din PIB, față de anii 2023, 2022, 2021, 2020, 2018 – 0,08% din P.I.B. Ceea ce facem anul viitor pentru cultură arată o schimbare de atitudine remarcabilă față de domeniul cultural.

Liviu BRĂTESCU

senator PNL


Sursa: blog Liviu Brătescu
Pro Oltenia

Pro Oltenia

Agenda ta zilnică va fi făcută printr-un click la www.pro-oltenia.ro şi cele mai interesante noutăţi le vei afla în câteva clipe. Conectaţi la cele mai importante canale de informaţii, cu tehnologie modernă şi folosirea tehnicilor jurnalistice de top, îţi oferim fotografii şi imagini video în exclusivitate. Sursa ta de ştiri online e cu tine: PRO Oltenia!

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă