Liga Albanezilor organizează un eveniment in memoriam Dora d Istria, la București

Liga Albanezilor organizează un eveniment in memoriam Dora d Istria, la București

18:00 14.02.2023
0

Miercuri, 22 februarie 2023, Asociația Liga Albanezilor din România (ALAR) va organiza, la Biblioteca Metropolitană București, un eveniment omagial dedicat scriitoarei Dora d’Istria (1828-1888), pseudonimul literar al unei intelectuale de anvergură europeană, prințesa română de origine albaneză, Elena Ghica (Gjika). Născută la București, ca nepoată a domnului muntean Grigore al IV-lea Ghica, prințesa Elena a primit o educație aleasă, la Dresda, Viena, Veneția și Berlin. S-a căsătorit cu ducele rus Alexander Koltsov-Massalski, în anul 1849, dar nu a rămas decât pentru zece ani în Rusia, stabilindu-se apoi în Elveția și în cele din urmă la Florența, în Italia, unde a și murit, în anul 1888.

A fost o scriitoare prolifică și una dintre figurile feminine cele mai renumite în peisajul intelectual european al secolului al XIX-lea. A scris în română, italiană, franceză, germană, dar avea și o foarte bună cunoașterii a limbii latine, precum și a limbii eline vechi și moderne. Printre multiplele sale preocupări s-a numărat și susținerea și promovarea cauzei naționale albaneze. Încă din anul 1866, Dora d’Istria era considerată una dintre cele mai vocale promotoare ale cauzei albaneze în Europa occidentală. Această preocupare era determinată, în primul rând, de originile albaneze ale familiei Ghica (Gjika), pe care prințesa le-a dezvoltat pe larg în volumul Gli Albanesi in Rumenia. Storia dei principi Ghika (Albanezii în România. Istoria principilor Ghica), publicată directă într-o traducere italiană, făcută după un manuscris în limba franceză.

Evenimentul omagial organizat de ALAR la București se va bucura de prezența, ca vorbitor principal, a domnului Dr. Dorian Koçi, directorul Muzeului Național de Istorie al Albaniei, de la Tirana, istoric și cercetător, bun cunoscător și colaborator al comunității albaneze din România.

Distribuie articol

Intrarea publicului este liberă, în limita locurilor disponibile, iar selecțiuni de la eveniment vor putea fi urmărit în cadrul unui reportaj audio-video, ce va fi difuzat pe canalele de comunicare online ale Asociației Liga Albanezilor din România.


Sursa: ALAR
Pro Oltenia

Pro Oltenia

Agenda ta zilnică va fi făcută printr-un click la www.pro-oltenia.ro şi cele mai interesante noutăţi le vei afla în câteva clipe. Conectaţi la cele mai importante canale de informaţii, cu tehnologie modernă şi folosirea tehnicilor jurnalistice de top, îţi oferim fotografii şi imagini video în exclusivitate. Sursa ta de ştiri online e cu tine: PRO Oltenia!

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă