Lansare de carte la Liga Albanezilor din România, în condiții deosebite

Lansare de carte la Liga Albanezilor din România, în condiții deosebite

15:06 20.07.2020
0

Volumul Albania: o istorie în date. Despre Kanun. Personalități, elaborat de Dr. Liviu Lungu și Dr. Luan Topciu și publicat la Editura Asdreni a Asociației Liga Albanezilor din România, a fost lansat la Constanța, în cadrul unei eveniment organizat în aer liber, în condițiile speciale impuse de pandemie. Au participat membri ai comunității albaneze din Dobrogea, simpatizanți ai ALAR, prieteni și colaboratori, precum și reprezentanți ai instituțiilor de cultură constănțene și jurnaliști.

Distribuie articol

Miercuri, 15 iulie 2020, Asociația Liga Albanezilor din România a organizat prima acțiune culturală deschisă publicului, după izbucnirea pandemiei de Covid-19. Cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanța și al celorlalte autorități publice cu atribuții în domeniu, a fost pus la punct un plan de măsuri și reguli care a permis derularea unei lansări de carte în aer liber, în parcul din fața Muzeului de Artă Constanța. La orele serii, alături de autorii volumului și de reprezentanții organizației, s-au reunit membrii minorității naționale albaneze din Constanța, precum și alți prieteni și colaboratori, oameni de cultură și ziariști.

Cuvântul de deschidere a aparținut domnului Florin Constantin, reprezentant de seamă al comunității albaneze tomitane, cel care s-a ocupat îndeaproape de aspectele organizatorice – deloc simple! – în ultimele săptămâni. În continuare, deputatul Bogdan-Alin Stoica, reprezentantul minorității naționale albaneze în Parlamentul României, și-a exprimat bucuria că, după o pauză de peste trei luni, ALAR și-a putut relua acțiunile culturale, chiar dacă în condiții neobișnuite, în aer liber, purtând măști de protecție și respectând distanțarea fizică și celelalte măsuri și reguli impuse de autorități. Parlamentarul a adresat felicitări atât celor doi autori, Dr. Liviu Lungu și Dr. Luan Topciu, pentru eforturile depuse în elaborarea volumului, cât și colectivului Editurii Asdreni, pentru faptul că a reușit să ducă la capăt acest proiect editorial în contextul actual.

Desigur, domnul Stoica a mulțumit tuturor celor prezenți la eveniment pentru că sunt alături de Asociația Liga Albanezilor din România și și-a exprimat speranța că, într-un viitor apropiat, ne vom putea revedea cu toții la noi acțiuni culturale la Constanța.

După o alocuțiune a directorului executiv al ALAR, Dr. Radu Săvulescu, cel care a prezentat un mic istoric al proiectului editorial și a precizat modul în care volumul va fi distribuit în țară și în străinătate în perioada următoare, au luat cuvântul și autorii. Fără a insista în mod special pe conținutul lucrării, date fiind și împrejurările excepționale în care s-a desfășurat evenimentul, Dr. Liviu Lungu și Dr. Luan Topciu au punctat obiectivele și structura cărții, dar au subliniat în același timp și motivul pentru care s-a ales Constanța ca gazdă a lansării. În special domnul Topciu a accentuat importanța orașului de pe malul Mării Negre în istoria comunității albaneze din România, dar și a națiunii albaneze, în general, amintind de personalitățile care au viețuit aici, precum și de celebra tipografie Albania, renumită în întreaga diasporă albaneză.

La final, toți participanții au primit câte un exemplar din volumul Albania: o istorie în date. Despre Kanun. Personalități, mulți dintre cei prezenți insistând să primească și autografele autorilor. Evenimentul a fost reflectat în presa locală constănțeană, precum și la radio și în mediul online.


Pro Oltenia

Pro Oltenia

Agenda ta zilnică va fi făcută printr-un click la www.pro-oltenia.ro şi cele mai interesante noutăţi le vei afla în câteva clipe. Conectaţi la cele mai importante canale de informaţii, cu tehnologie modernă şi folosirea tehnicilor jurnalistice de top, îţi oferim fotografii şi imagini video în exclusivitate. Sursa ta de ştiri online e cu tine: PRO Oltenia!

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă