Izbiceni, patria legumelor!  1500 de localnici cultivă în solarii

Izbiceni, patria legumelor! 1500 de localnici cultivă în solarii

07:24 13.02.2020
0

Localitatea Izbiceni din judeţul Olt este renumită în întreaga ţară pentru că aici sunt cei mai mulţi localnici care se ocupă cu legumicultura. Nu există gospodărie unde să nu fie ridicate cel puţin cinci solarii, de un fermierii să îşi asigure existenţa. Este o afacere pentru ei, cei mai mulţi recunoscând că este chiar foarte profitabilă.

Distribuie articol

În județul Olt, la 14 kilometri de orașul Corabia, se află comuna Izbiceni. Încă de la intrare nu ai cum să nu observi solariile care se întind pe terenuri vaste sau în curțile oamenilor, lângă casele semețe ce vorbesc de prosperitatea celor care le dețin. 1500 de locuitori au solarii.

Marin Râmaru este unul dintre cei mai mari fermieri din Izbiceni. Are nu mai puţin de 16 solarii, în care a plantat deja răsadurile de roşii. A investit anul acesta 90.000 de lei în cele două centrale care vor asigura încălzirea solariilor pentru ca plantele să se dezvolte cât mai repede. De 40 de ani face legumicultură.

„Din 1970. Şi nu v-aţi gândit niciodată să renunţaţi? Nu ne-am gândit că de aici ne ducem randamentul, munca şi câştigul nostru de zi cu zi. Pentru noi rentează mai puţin dar altă ocupaţie nu putem pentru că solul este de aşa natură încât oamenii să se ocupe numai de legumicultură”, spune fermierul.

Acum se pregăteşte să iasă cu legumele mai devreme pe piaţă pentru că şi preţul va fi unul pe măsură. În aprilie când vor ieşi primele roşii le va vinde cu 20 de lei kilogramul pe pieţele din capitală.

Istoria solariilor în Izbiceni a început prin anii ‘70. Dacă la început existau 50 de solarii, în zilele noastre legumele crescute în spații protejate se cultivă pe o suprafață de 500 de hectare.

Şi tanti Elena are cinci solarii, care îi vor aduce anul acesta un profit destul de bun.

„De când faceţi asta? De la 12 ani. Nu ne-am gândit niciodată să renunţăm pentru că asta ne-a fost sursa de trai pentru noi cei la ţară şi de aici din Izbiceni. Facem destule sacrificii dar ce să facem, trebuie făcute şi astea”, spune femeia.

Autorităţiile locale sunt mândre pentru că datorită acestor fermieri comuna a devenit cunoscută în ţară, dar şi în Bulgaria pentru că de acolo, vara vin foarte mulţi comercianţi să le ia legumele.

„Majoritatea oamenilor au în grădină şi se ocupă cu agricultura pentru că aşa este în zona, altceva nu prea au ce fac, 95 la sută este agricultură”, spune Florin Lazăr, viceprimarul localităţii.

Localitatea Izbiceni numără peste 1500 de legumicultori. Anul trecut au ocupat locul 1 în ţară, fiind localitatea cu cei mai mulţi fermieri care au obţinut cei 3.000 de euro de la stat.


Elena Alexandru

Elena Alexandru

Profesia nu este deloc una ușoară, ci e chiar extrem de solicitantă, plină de dinamism ce aduce noi provocări în fiecare zi. Este însă foarte frumoasa. Recent am împlinit 19 ani de când profesez această minunată meserie.

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă