Istorie, eleganță, tradiție la Turda - Restaurant Pensiune Biți

Istorie, eleganță, tradiție la Turda - Restaurant Pensiune Biți

14:32 02.03.2020
0

La final de ianuarie, într-o perioadă când afară ar fi trebuit să fie un ger “să crape pietrele”, iar vremea seamăna mai mult cu o primăvară timpurie, am ales să vizitez zona Turda, foarte bogată în obiective turistice istorice și naturale.

Distribuie articol

Prima vizită a fost la Salina Turda și apoi la ruinele Castrului Roman de la Poitaissa. După aproape 500 de kilometri, venind de la București și o oră și jumătate petrecută la Salina Turda și la ruinele castrului roman, am simțit o foame mai mult decât supărătoare, așa că, am căutat o locație pe gustul meu pentru servirea mesei. Mi-a făcut cu ochiul un restaurant aflat la periferia orașului, la câțiva kilometri de Cheile Turzii, Restaurantul Biți.

Am parcat în curtea Restaurantului Biți, spațiul fiind foarte generos. Prima senzație a fost mai mult decât grăitoare. Am intrat într-o sală boltită ca o cramă, cu pereți de piatră și lemn pirogravat pe tavan. Aici este restaurantul-cramă care dispune de 3 săli pentru evenimente. Una este mai impresionantă decât cealaltă. Cea în care am intrat prima oară cu o capacitate de 150 de locuri prevăzută cu mese din lemn masiv pirogravate cu motive tradiționale, o sală de aproximativ 60 de locuri, restaurantul propriu zis și o sală mai mică de 30 de locuri pe care eu am numit-o sala domnitorilor, pentru că în fiecare întrând există pirogravat în lemn chipul câte unui domnitor. Astfel, aici puteți servi preparatele tradiționale ardelenești în compania figurilor domnitorilor Ștefan cel Mare, Vlad Țepeș sau Mircea cel Bătrân.

Restaurantul Biți mai are încă două săli de evenimente. Una dintre săli are 300 de locuri iar celalaltă sală are o capacitate de 50 de locuri. Varietatea sălilor disponibile aici fac din Restaurantul Biți o locație ideală atât pentru evenimente corporate cât și pentru evenimente care necesită un număr mare de persoane, conferințe, nunți, botezuri sau alte genuri de evenimente private.

Specificul bucătăriei este strict tradițional. Aici, vă puteți bucura de preparatele specifice bucătarului, respectiv platoul Biți care include atât preparate reci cât și calde, bulzul casei sau renumiții papanași pe care majoritatea îi preferă ca desert după o masă copioasă. Personal, am oscilat între puiul boieresc și bulzul casei, alegerea finală fiind bulzul casei. Preparatele pe care le-am servit au fost proaspete, preparate cu ingrediente de la producătorii locali, iar servirea s-a ridicat la cele mai înalte standarde.

Atmosfera locului combinată cu ospitalitatea ardeleană și prospețimea ingredientelor m-au convins de faptul că Restaurantul Biți este locul unde voi reveni de fiecare dată cu plăcere.

Pentru cei care doresc să petreacă mai mult timp aici, Restaurantul Biți dispune și de o pensiune cu 7 camere structurate în 3 camere cu patru paturi simple, 2 camere cu paturi twin, o cameră cu două paturi duble și o cameră cu 5 locuri. Fiecare cameră este dotată cu baie proprie, aer condiționat, frigider și televizor. Printre facilitățile oferite se numără și accesul la internet prin conexiune wireless cu acoperire pe toată suprafața locației.

Pe perioada de vară în curtea interioară se află o terasă cu foișor, cu o capacitate de 120 de locuri.

Dacă plănuiești să stai mai mult timp aici, în Turda și să te cazezi la Biți. nu uita să vizitezi și Cheile Borzeștiului, Cheile Turenilor, sau Cheile Turzii și cascada Ciucaș.


Sursa: Turist prin Romania
Sursa imagine: Restaurant Biți
Adrian Satmaru

Adrian Satmaru

Romania merita mai mult! Avem o tara absolut extraordinara care merita promovata si mediatizata. Din 1996 fac acest lucru si voi continua sa-l fac atat timp cat voi mai putea. Fac tot ce imi sta in putere sa promovez traditia, cultura, istoria si mestesugurile locale. Pana la urma, istoria si cultura definesc un popor.

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă