FORMULA AS: Craiova, orașul asfixiat

FORMULA AS: Craiova, orașul asfixiat

15:56 16.03.2022
0

Bănia, mândra capitală a Olteniei, a fost transformată în afumătoare

„Cetățeni din cartierul 1 Mai, închideți repede geamurile, fumul se îndreaptă spre zona de blocuri!”. „La Craiova se produce moartea prin asfixiere a populației! Stăm și în casă cu măștile pe fețe, de miros”. „Nu-l mai deranjați pe ministrul Mediului, la el în birou e lapte și miere, nu fum toxic, ca la noi în Craiova. Când e fum, curg banii”.

Am reprodus doar câteva dintre strigătele dis­pe­rate de ajutor ale craiovenilor sufocați de po­luare, în indiferența totală a autorităților. Senzorii roșii ca focul, sutele de imagini și filmulețe cu co­loane de fum gros și negru, ce se înalță zi și noapte dea­supra orașului, sunt o dovadă de necontestat a dezastrului. Incendierile de deșeuri, in­ter­zise prin lege, sunt un fe­nomen dramatic în toată țara, dar la Craiova, Capitala Ol­teniei, ele se desfășoară ne­stingherit în plin municipiu de județ.

Distribuie articol

„Afaceri de milioane de euro”

„Am un copil și sunt foar­te îngrijorat de aerul pe care îl respiră, de sănătatea lui. De multe ori, vor­­bim că ieșim să ne jucăm în parc când mă în­torc de la mun­că, dar nu putem, pentru că mi­roase cumplit a ars și senzorii indică valori pe­ri­culoase. Să­răcuțul de el. Înțelege, devine agitat când vede fuioare de fum, le vorbește și colegilor de școală despre asta. Din păcate, nu cunosc prea mulți pă­rinți care să țină seama de poluare, să-și facă pro­gramul în funcție de calitatea aerului . Ies la plim­bare, chiar dacă știu că este ne­sănătos. Gravitatea situației ar trebui explicată oficial”. De ce e atât de periculos să inhalezi aer îmbibat cu fum din arderi de deșe­uri? Un studiu re­cent arată că ae­rul acesta conține de 1000 de ori mai multe toxine ca fumul de la focul cu lemne. Medicii avertizează că ele sunt atât de periculoase, încât odată intrate în organism, nu doar produc boli grave, dar se pot transmite și gene­rațiilor urmă­toare. „Craiova are multe surse de poluare, însă arderile au devenit o pro­blemă acută în ultimii 2-3 ani, de când comu­nitățile care colectau și ardeau deșeuri în mod tradițional au început să se extindă și să primească tot mai multă marfă. Se știe că este vorba de afa­ceri de milioane de euro”. Adrian T., un cra­iovean căruia am decis să-i protejăm numele, a în­ființat un grup pe facebook numit „Raportează incidente de me­diu!”. Firav la început, grupul a început să atragă tot mai mulți oameni indignați de poluare, si­tuațiile povestite de fie­care demascând dimensiu­nea națio­nală a feno­me­nului. Următorul pas a fost achi­zițio­narea, cu spri­­jinul uRADmonitor, a 30 de senzori de măsu­rare a calității aerului. „În Cra­iova, avem doar trei stații oficiale, este infinit de puțin pentru un oraș atât de mare. Nici una din ele nu prezintă în timp real concentrațiile de PM 2.5, cele mai pe­riculoase particule în suspensie. Senzorii instalați de noi ne-au arătat cât de gravă es­te situația. Une­ori, privim cum valorile trec de 10-15 ori peste norma admisă. Nu ni se părea nouă că ne ustură gâtul și ochii! Era otravă adevărată. Ne-am adresat auto­ri­tăților, care sunt inerte. Poliția nu a răspuns niciodată ape­lurilor noastre. În loc să ve­dem o colabo­rare între autorități, un pro­tocol de acțiune, ele își pasează res­ponsa­bilitatea. Schim­ba­rea le­gii, trecerea incen­dierilor la statutul de in­fracțiune cu respon­sa­bilitate penală, ar fi în­cepu­tul rezolvării”.

CITITI ARTICOLUL INTEGRAL IN REVISTA FORMULA AS:

https://www.formula-as.ro/2022/03/15/craiova-orasul-asfixiat/


Sursa: FORMULA AS
Pro Oltenia

Pro Oltenia

Agenda ta zilnică va fi făcută printr-un click la www.pro-oltenia.ro şi cele mai interesante noutăţi le vei afla în câteva clipe. Conectaţi la cele mai importante canale de informaţii, cu tehnologie modernă şi folosirea tehnicilor jurnalistice de top, îţi oferim fotografii şi imagini video în exclusivitate. Sursa ta de ştiri online e cu tine: PRO Oltenia!

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă