Cutremur de 7,8 și replici devastatoare în Turcia și Siria. Mii de morți, zeci de mii de răniți și dispăruți, localități devastate

Cutremur de 7,8 și replici devastatoare în Turcia și Siria. Mii de morți, zeci de mii de răniți și dispăruți, localități devastate

20:51 06.02.2023
0

Un cutremur major cu magnitudinea 7,8 a lovit luni dimineață devreme centrul Turciei și nord-vestul Siriei. Seismul a fost urmat apoi luni la prânz de un alt cutremur devastator, de magnitudine 7,5. În total, au existat peste 145 de replici puternice. Bilanțurile de până acum indică cel puțin 2.600 de morți și peste 12.000 de răniți. Numeroase clădiri s-au prăbușit în regiunile afectate, echipele de salvare căutând asiduu supraviețuitori prinși sub dărâmături.

În Siria, bilanțul morților a crescut la 968. Agenția de știri de stat SANA a raportat 538 de morți în zonele controlate de guvern, iar organizația „Căștilor Albe” a raportat 430 de decese în zonele controlate de opoziție.

Distribuie articol

Cutremurul din Turcia a avut peste 145 de replici, trei dintre acestea având magnitudinea peste 6,0, conform vicepreședintelui Turciei Fuat Oktay, citat de BBC.

Guvernul sirian a cerut comunității internaționale să îi vină în ajutor după cutremurul care au făcut peste 800 de morți în întreaga țară, potrivit unui bilanț provizoriu.

„Siria face apel la statele membre ONU, la Comitetul internațional al Crucii Roșii și la alte grupuri umanitare (...) să susțină eforturile guvernului sirian pentru a face față efectelor seismului devastator”, a transmis Ministerul sirian de Externe într-un comunicat.

Ministerul român de Externe transmite că în cazul existenței unor eventuale grupuri de cetățeni români afectați, pentru a evita ocuparea liniilor telefonice pentru un timp îndelungat se recomandă ca o singură persoană din cadrul grupului să contacteze personalul consular, iar informațiile obținute de aceasta să fie diseminate și celorlalți cetățeni români din grup.

Românii pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7945 și +90.312.447.7940, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. Totodată, au la dispoziție și telefonul de urgență al secției consulare de la Ankara: +90.532.318.1726.


Pro Oltenia

Pro Oltenia

Agenda ta zilnică va fi făcută printr-un click la www.pro-oltenia.ro şi cele mai interesante noutăţi le vei afla în câteva clipe. Conectaţi la cele mai importante canale de informaţii, cu tehnologie modernă şi folosirea tehnicilor jurnalistice de top, îţi oferim fotografii şi imagini video în exclusivitate. Sursa ta de ştiri online e cu tine: PRO Oltenia!

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă