Craiova – precum o carte de poezie

Craiova – precum o carte de poezie

20:53 28.05.2023
0

Festivalul Mondial de Poezie „Mihai Eminescu” se va desfășura în perioada 16 – 21 iunie 2023, în ciuda unora care-l hulesc pe marele nostru poet, făuritorul limbii române, ce s-a făcut ecoul, inima și sufletul unui popor greu încercat în istoria sa tumultoasă.

El, Eminescu, ignorat astăzi de niște politicieni, și-a creat o piramidă din cuvinte nemuritoare, precum un faraon, sculptând aerul și murmurul apelor, îmblânzind lumina de pe fruntea trandafirului, ca să credem în miracole, ca să credem în miracole și vise. A fost un arhitect al viitorului spiritului românesc, zugravul ce ne-a pictat bisericuțele din pieptul neamului nostru.

Da, Festivalul Mondial de Poezie „Mihai Eminescu” continuă, poposind în Bănie, pentru câteva zile, nume de referință ale literaturii din Asia, Africa, America de Sud, S.U.A., Europa, ajunse repere esențiale ale culturii lumii. De ce vin la Craiova? Pentru că aici, vocea poetului, care este ecoul spuselor lui Dumnezeu, se aude cel mai bine, reverberează altfel cuvintele, ca un miracol deslușit.

Distribuie articol

Mica patrie, Craiova, cea a poeziei fără frontiere, nu are ziduri și nici porți ferecate, dimpotrivă, dorul și dragostea de oaspeți se înâlnește pretutindeni, în această metropolă a emoției când, „Călător pe-apuse poteci, / Peste văi, ca o umbră amară, / Pe izvorul de seară tremurând, / Când te – apleci, / Adu-ți aminte de țară” (Vintilă Horia)

„Bucuros e sufletul meu / Ca o biserică în care a intrat Dumnezeu” (N. Dabija)

De ce sunt bucuros? Pentru că în Craiova bogătanilor dintotdeauna se mai găsesc câțiva iubitori de poezie, de cultură, de istorie, de țară, care știu să facă potecă de la om la om. Sau, vorba lui Tristan Tzara, „Mi-e graiul ca și traiul / Și văzul precum glasul / De iau – eu și ofer la fel / viața îmi e altfel, nu sunt datornic vreunui muritor / Dar sunt dator cu toate tuturor”.

Deși nu toți dormim cu fruntea pe carte, ei, cei care susțin și slujesc visarea și frumosul, nu-și strigă numele, nu se laudă, tăcerile lor sunt pline de solemnitate și demnitate: Cristi Berceanu, Ștefan Cherciu, Cosmin Crețan.

Sunt și mai bucuros că un om politic, caz destul de rar, zidește din iubire catedrale, nestemate de cuvinte , poezie, umbre sculptate, muzica magnolilor și a prieteniei: Cosmin Vasile.

Ion DEACONESCU


Pro Oltenia

Pro Oltenia

Agenda ta zilnică va fi făcută printr-un click la www.pro-oltenia.ro şi cele mai interesante noutăţi le vei afla în câteva clipe. Conectaţi la cele mai importante canale de informaţii, cu tehnologie modernă şi folosirea tehnicilor jurnalistice de top, îţi oferim fotografii şi imagini video în exclusivitate. Sursa ta de ştiri online e cu tine: PRO Oltenia!

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă