Costinela Ungureanu a primit Premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal la Gala Premiilor UNITER

Costinela Ungureanu a primit Premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal la Gala Premiilor UNITER

13:11 13.06.2023
0

În cadrul Galei Premiilor UNITER 2023 care a avut loc luni, 12 Iunie 2023, la Teatrul Național „Mihai Eminescu din Timișoara, COSTINELA UNGUREANU a câștigat Premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal, pentru rolul Elida Wangel, din spectacolul „Femeia Mării” de Henrik Ibsen, în regia lui Andriy Zholdak.

Distribuie articol

Câştigătorii Premiilor UNITER 2023:

Cel mai bun spectacol la Gala Premiilor UNITER este „Seaside Stories” de Marius Chivu, Lavinica Mitu, Dan Alexe, Simona Goșu, Tudor Ganea, Nicoleta Dabija, Regia, scenariul, universul sonor Radu Afrim, scenografia Theodor Cristian Niculae, Teatrul de Stat Constanța.

Premiul pentru Cea mai bună regie (Premiul „Lucian Pintilie”) i-a fost acordat regizorului Silviu Purcărete pentru regia spectacolului „Antonin Artaud. Familia Cenci”, după Shelley și Stendhal, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi

Premiul Președintelui UNITER Dragoș Buhagiar i-a fost acordat Doinei Lemny, doctor în istoria artei, muzeograf-cercetător la Muzeul naţional de Artă Modernă, Centrul Pompidou Paris.

Premiul pentru întreaga activitate a fost acordat de Senatul UNITER regizorului LÁSZLÓ BOCSÁRDI

PREMIUL British Council pentru promovarea şi susţinerea incluziunii sociale a fost acordat organizației Identity.Education, pentru spectacolul transLucid, performance-manifest al istoriei persoanelor transgender, produs și dezvoltat în parteneriat cu Centrul de Teatru Educațional Replika și Asociația ADO – Artă Pentru Drepturile Omului. Au ridicat premiul din partea Asociației ADO - Artă Pentru Drepturile Omului – Andre, Arhanghela, Raj.

Premiul pentru întreaga activitate critică și istorie teatrală „George Banu” a fost acordat de Senatul UNITER criticului Doru Mareş.

Premiul UNITER pentru Critică teatrală (Premiul „George Banu”) a fost câștigat de Alina Epîngeac.

Premiul UNITER pentru Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic a fost câștigat de „Spărgătorul de nuci şi regele şoarecilor” de Ernst Theodor Amadeus Hoffmann, dramatizarea radiofonică şi regia artistică Diana Mihailopol, Societatea Română de Radiodifuziune

PREMIUL SPECIAL pentru creativitate și rezistență în teatrul independent: AUĂLEU TEATRU. Au ridicat premiul: Ovidiu Mihăiță, Cristine Cizmaș, Armand Iftode, Ioan Codrea, Ionuț M. Pârvulescu.

Premiul UNITER pentru Cea mai bună scenografie a fost câștigat de Oana Micu pentru scenografia spectacolului „Blasted” de Sarah Kane, regia Bobi Pricop, Teatrul „Andrei Mureșanu”, Sfântu Gheorghe. Premiul a fost ridicat de Anna Maria Popa, managerul teatrului.

Cel mai bun text dramatic românesc montat în premieră absolută este „Ierbar”, scenariul și regia Radu Afrim, după texte de Simona Popescu, Teatrul Naţional Târgu Mureș, Compania – „Liviu Rebreanu”

Premiul pentru întreaga activitate a fost acordat de Senatul UNITER scenografei CARMENCITA BROJBOIU

Premiul UNITER pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar a fost câștigat de Cendana Trifan pentru rolul Fiica din spectacolul „Mamă” de Marta Barceló, regia Mariana Cămărășan, Teatrul Naţional „Radu Stanca“ Sibiu

Premiul UNITER pentru Cel mai bun actor în rol secundar a fost câștigat de Dan Pughineanu pentru rolul Marlene, amfitrion din spectacolul „Opera de trei parale”, regia, coregrafia, costumele Răzvan Mazilu, Teatrul Excelsior București

Premiul UNITER pentru Debut a fost câștigat de Theodor Cristian Niculae pentru scenografia spectacolului „Seaside Stories” de Marius Chivu, Lavinica Mitu, Dan Alexe, Simona Goșu, Tudor Ganea, Nicoleta Dabija, regia, scenariul, universul sonor Radu Afrim, Teatrul de Stat Constanța

În cadrul Galei UNITER a fost acordat Premiul special Televiziunii Române, pentru parteneriatul strategic de 30 de ani. Dan Cristian Turturică, Președinte, Director General al Societății Române de Televiziune, a ridicat premiul.

Premiul de Excelență „Ion Caramitru” a fost acordat FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL DE TEATRU INTERFERENȚE, organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj. Premiul a fost ridicat de Tompa Gábor, directorul instituției.

Premiul special pentru contribuția remarcabilă la viața multiculturală a Timișoarei a fost acordat următoarelor instituții: Teatrul Național „Mihai Eminescu” Timișoara (reprezentat de managerul Ada Hausvater), Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara (reprezentat de managerul Attila Balasz), Teatrul German de Stat (reprezentat de managerul Lucian Vărșandan) și Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” Timișoara (reprezentat de managerul Laurențiu Pleșa)

Premiul UNITER pentru Cea mai bună actriţă în rol principal a fost câștigat de Costinela Ungureanu pentru rolul Ellida Wangel din spectacolul „Femeia mării” de Henrik Ibsen, regia Andri Zholdak, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova

Premiul pentru întreaga activitate a fost acordat de Senatul UNITER actriței IDA JARCSEK-GAZA

Actorul Victor Rebengiuc a luat premiul pentru cel mai bun actor în rol principal la Gala Premiilor UNITER pentru interpretarea din spectacolul „Tatăl” de la Teatrul Bulandra, acesta fiind ultimul rol pe care artistul ajuns la vârsta de 90 de ani a anunțat că îl va mai juca.


Pro Oltenia

Pro Oltenia

Agenda ta zilnică va fi făcută printr-un click la www.pro-oltenia.ro şi cele mai interesante noutăţi le vei afla în câteva clipe. Conectaţi la cele mai importante canale de informaţii, cu tehnologie modernă şi folosirea tehnicilor jurnalistice de top, îţi oferim fotografii şi imagini video în exclusivitate. Sursa ta de ştiri online e cu tine: PRO Oltenia!

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă