Conducerea CJ Dolj îi promovează pe foștii turnători ai Securității comuniste?

Conducerea CJ Dolj îi promovează pe foștii turnători ai Securității comuniste?

14:44 01.02.2020
0

Momente de tensiune în ședința Consiliului Județean Dolj de joi, 30 ianuarie 2020, provocate de controveratul manager Lucian Dindirică. Consilierii PNL Laurențiu Ivanovici și Cosmin Călin i-au cerut explicații președintelui CJ Dolj, Ion Prioteasa (PSD), pentru faptul că membrii consiliului nu au fost informați cu privire la un apel adresat acestora de PRO DEMOCRAȚIA – Club Craiova.

Distribuie articol

În Apelul înaintat către Consiliul Județean Dolj, intitulat „Dindirică Lucian Costin - Managerul Bibliotecii Județeană „Alexandru și Aristia Aman” continuă să batjocorească memoria eroilor asasinați în Decembrie 1989”, Clubul Craiova al Asociației PRO DEMOCRAȚIA, „își exprimă stupefacția cu privire la organizarea, în ziua de 14 decembrie 2019, în incinta Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova a unui așa-zis eveniment de lansare a cărții „Celula 0” scrisă de Ion Dascălu, implicat în evenimentele sângeroase din Decembrie 1989”, (…) cu participarea, ca invitați oficiali, a doi foști turnători (colaboratori) ai Securității comuniste.”

Turnătorii indicați de PRO DEMOCRAȚIA sunt Dan Lupescu și Marcu Mihai, acesta din urmă fiind și autorul unei prefațe la cartea respectivă.

Dan Lupescu, fost jurnalist comunist și unul din șefii Direcției Județene pentru Cultură Dolj după Decembrie 1989, a primit verdict de colaborator al Securității comuniste prin Sentința Civilă Nr. 4252/25.06.2012 a Curții de Apel București. Instanța de judecată, la sesizarea Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, a constatat că Dan Lupescu, în calitate de jurnalist al ziarului „Înainte – Organ al Comitetului Județean Dolj al PCR și al Consiliului Popular Dolj”, a colaborat cu Securitatea sub numele conspirativ de „Toma Alexandru/Alex”.

Marcu Mihai a primit verdict de colaborator al Securității prin Sentința Civilă nr. 2559/07.10.2012 a Tribunalului București. Instanța de judecată a constat că Marcu Mihai a colaborat cu Securitatea comunistă, în perioada 1979-1989, sub numele conspirativ de „Constantin Gheorghe”.

În Apelul Asociației PRO DEMOCRAȚIA se reafirmă „concluzia Raportului Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (Raportul Tismăneanu) conform căreia „Securitatea și trupele sale speciale, ajutate direct de Miliție, a reprezentat principalul instrument al represiunii comuniste împotriva poporului român”.

Asociația PRO DEMOCAȚIA consider ca fiind șocantă „nepăsarea cu care conducerea Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova și personal dl. Dindirică Lucian Costin, fiul unui ofițer erou al Revoluției din Decembrie 1989, permit ca foști ofițeri și turnători ai Securității comuniste să se manifeste în mod public, în cadrul unor evenimente oficiale găzduite de instituție, într-un toxic efort de recuperare a imaginii Securității, instrument criminal al dictaturii comuniste din România.”

În finalul Apelului adresat către Consiliul Județean Dolj, PRO DEMOCRAȚIA – Club Craiova solicită „membrilor Consiliului Județean Dolj și Președintelui CJ Dolj, Ion Prioteasa, să-l demită de urgență pe dl. Dindirică Lucian Costin din funcția de manager al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova.”

Ion Prioteasa se spală pe mâni ca Pilat din Pont de Dindirică?

După ce a prezentat, în sinteză, informațiile cuprinse în documentul emis de ONG-ul respective, consilierul județean PNL Laurențiu Ivanovici l-a chestionat pe Președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, cu privire poziția lui oficială despre situația respectivă.

Ion Prioteasa și-a exprimat surprinderea, negând că ar cunoaște detalii despre lansarea de carte cu securiști de la Biblioteca Județeană. Totodată, s-a arătat mirat că nu au primit aceste documente și membri PSD ai consiliului. O mirare ipocrită, având în vedere faptul că Apelul PRO DEMOCRAȚIA a fost trimis atât către Președintele CJ Dolj, adică domnului Ion Prioteasa, cât și către toți membri consiliului, informarea acestora din urmă fiind în sarcina președintelui și secretariatului CJ Dolj.

Spălându-se pe mâini ca Pilat din Pont, președintele CJ Dolj l-a rugat pe managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova, prezent la ședință, să ofere răspunsurile solicitate.

Dindirică Lucian, managerul Bibliotecii, s-a arătat foarte iritat de intervenția consilierului PNL Laurențiu Ivanovici. Amestecând apelative „la per tu”, gen „Laurențiule”, cu adresarea corectă „domnule consilier”, dictată de calitatea lui Dindirică de subordonat al CJ Dolj, acesta a încercat să se ascundă în spatele unor așa-zise reglementări legale conform cărora ar fi obligat să pună la dispoziție instituția publică pe care o conduce tuturor solicitanților. Adică, inclusiv foștilor ofițeri și turnători ai Securității comuniste care lansează cărți prin care se încearcă reabilitarea acestui instrument criminal al dictaturii comuniste.

Despre PRO DEMOCRAȚIA – Club Craiova, Dindirică a afirmat, jignitor, că e „o asociație cu doi – trei membri”, încercând să inducă ideea că ar fi vorba de un ONG fantomă, insignifiant.

Încercând să stăvilească reacția agresivă a subordonatului CJ Dolj, consilierul PNL Cosmin Călin l-a întrebat, simplu, dacă nu cumva rolul managerului Bibliotecii este acela de a filtra solicitările și a nu permite astfel de activități controversate într-o instituție publică subordonată CJ Dolj. Evident, la această întrebare, Dindirică nu a avut răspuns, cel puțin nu unul conform cu adevărul.

Consiliul Județean Dolj – dator să respecte memoria victimelor Securității comuniste

Nu este prima dată când Dindirică se confruntă cu PRO DEMOCRAȚIA – Club Craiova. În ianuarie 2018, PRO DEMOCRAȚIA solicita demisia de onoare lui Dindirică pentru faptul că a găzduit lansarea cărții „Iulian N. Vlad – Confesiuni pentru istorie”, scrisă de Aurel Rogojan, fost ofițer de Securitate și șeful de cabinet al ultimului comandant al Securității comuniste, eveniment la care au participat foști membri ai elitelor comuniste, precum ex-ministrul comunist Petre Gigea.

Cartea respectivă prezintă varianta securistului Iulian Vlad despre rolul Securității în regimul comunist și în evenimentele sângeroase din Decembrie 1989, iar acțiunea organizată la Biblioteca Județeană, cu moderarea managerului Dindirică, a fost considerată de PRO DEMOCAȚIA și de reprezentanții foștilor deținuți politici din Dolj ca fiind o încercare de reabilitare a Securității. La acel eveniment au protestat public regretatul fost deținut politic Cornel Boiangiu și preotul Marcel Răduț, reprezentant al PRO DEMOCAȚIA, Lucian Dindirică încercând, fără succes, să-i evacueze din sală pe cei doi protestatari.

Din lipsa de reacție a Președintelui Ion Prioteasa și majorității PSD din CJ Dolj față de sprijinul fățiș pe care Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova îl oferă reabilitării foștilor ofițeri și turnători ai Securității, se poate trage concluzia că aceștia îi protejează pe foștii slujitori ai instrumentului de teroare al dictaturii comuniste.

Pe banii cetățenilor, într-o instituție publică subordonată Consiliului Județean Dolj, se găzduiesc acțiuni de reabilitare a imaginii Securității și implicit a regimului dictaturii comuniste. Este modul în care PSD înțelege să batjocorească memoria tuturor celor care au fost torturați, încarcerați, terorizați și uciși de Securitatea comunistă.

Consiliul Județean Dolj este dator să respecte memoria victimelor Securității comuniste, să nu mai permită evenimente „culturale” de reabilitare a imaginii Securității pe bani publici și în instituțiile publice subordonate și să-i sancționeze sever pe cei responsabili pentru astfel de acțiuni jignitoare la adresa tuturor celor care au suferit sub regimul dictaturii comuniste.


Pro Oltenia

Pro Oltenia

Agenda ta zilnică va fi făcută printr-un click la www.pro-oltenia.ro şi cele mai interesante noutăţi le vei afla în câteva clipe. Conectaţi la cele mai importante canale de informaţii, cu tehnologie modernă şi folosirea tehnicilor jurnalistice de top, îţi oferim fotografii şi imagini video în exclusivitate. Sursa ta de ştiri online e cu tine: PRO Oltenia!

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă