Colegiul Carol I, un pericol public. Este cel mai mare eșec al administrației PSD în Craiova

Colegiul Carol I, un pericol public. Este cel mai mare eșec al administrației PSD în Craiova

22:30 05.01.2020
0

Într-un total dispreț față de educație și de siguranța craiovenilor, deopotrivă elevi, profesori sau simpli trecători pe lângă clădirea Colegiului Național Carol I din Craiova, administrația PSD își arată și incapacitatea de a rezolva o gravă problemă a municipiului. După două mandate pline de promisiuni neonorate și de proiecte ratate, Primăria Craiova și Consiliul Local au sfârșit prin a fi o povară pentru cetățeni din cauza incompetenței primarilor Lia Olguța Vasilescu și Mihail Genoiu. Cei doi nu au făcut altceva decât să plimbe hârtii și să promită că va fi reabilitată clădirea Colegiului Național Carol I din Craiova, s-au dat în spectacol cu cărucioare de documente pe care, chipurile, le-ar pregăti pentru atragerea de fonduri europene sau guvernamentale, însă după opt ani nu s-a mișcat nimic. Situația este demonstrată de fotografiile din acest reportaj.

Zilnic, sute de pietoni, personalul colegiului și elevii își pun viața în pericol. Nu ne imaginăm ce s-ar putea petrece în cazul uni seim mai puternic dacă vedem cum bucăți mari de tencuială și cărămizi se desprind de pe fațadă și cad pe trotuar. Locul nu este marcat iar poliția locală nu vrea să semnaleze pericolul pentru ca nu cumva imaginea incapabilului primar Genoiu să fie afectată. Dar cum vor răspunde dacă se va petrece o nenorocire?

Ca și în cazul cartierul chinezesc, pentru a se splăla pe mâini și de a ocoli anchetele penale, CN Carol I a fost pasat la Compania Națională de Investiții. Unde nu s-a întâmplat nimic, doar licitații anulate și SF-uri... În tot acest timp, procesul educațional a fost grav afectat, ca și activitatea Operei Române din Craiova, obligată să nu mai folosească sala de spectacole, aflată într-un accentuat proces de degradare.

Distribuie articol

Oricât au încercat primarii PSD, Olguța Vasilescu și Mihail Genoiu, să tergiverseze rezolvarea celei mai mari probleme din învățământul craiovean tot nu au reușit să se spele pe mâini de responsabilitate. Ani nuni au promis că se vor aloca fonduri de la bugetul Craiovei pentru a fi reabilitată clădirea. Ba chiar s-a invocat strădania de a atrage fonduri europene. Total fals, din cauză că nu exista o astfel de oportunitate dar până s-a dumiri Olguța Vasilescu au trecut luni bune.

MINCIUNILE OLGUȚEI VASILESCU - IATĂ CE SPUNEA ÎN 15 SEPTEMBRIE 2014:

“Am să vă dau o veste bună şi să vă spun că această clădire va intra în sfârşit în reabilitare. Va fi consolidate corpul central şi Opera Română Craiova. Deja se lucrează la partea de proiectare şi deja au fost pregătite căminul şi cantina încât dumneavoastră să vă mutaţi acolo. S-au făcut foarte multe investiţii în avest colegiu, în jur de 40 de miliarde de lei vechi au intrat în ultimul an, însemnând baza sportivă, cantina şi căminul pe care le-am pregătit să vă mutaţi acolo pe perioada în care vor avea loc lucrările de construcţie. Sper să vă aştepte un an frumos, sperăm noi, dar va fi şi un an destul de deranjant pentru dumneavoastră, care învăţaţi aici pentru că, pe tot acest parcurs vor fi importante lucrări de reabilitare şi sperăm noi, din toată inima ca procesul educaţional să se desfăşoare în cele mai bune condiţii. Vă urez mult succes şi să sperăn că o să aveţi rezultatele pe care le aşteptăm cu toţii”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu la festivitatea de deschide a anului şcolar de la Colegiul Naţional “Carol I”. (micapi)

MINCIUNI RELUATE ÎN 2016, CU ȚAPI ISPĂȘITORI INVENTAȚI:

Primarul Craiovei a declarat pentru PUNCT OCHIT că imediat după finalizarea licitației va începe reabilitarea clădirii. Olguța Vasilescu a mai spus că de vină pentru situația actuală este și conducerea liceului din perioada 2008-2011 care nu a reușit reabilitarea clădirii pe fonduri europene.

”Saptamana aceasta am avut intalnire cu reprezentantii firmei care a castigat licitatia pentru proiectul tehnic de reabilitare a corpului central al Colegiului Carol I si a Operei Romane Craiova. In data de 14 februarie a fost convocata Comisia Tehnica de avizare a acestui proiect si, imediat ce il vom avea aprobat si de Consiliul Local, vom putea demara licitatia de consolidare si reabilitare a cladirii. Din pacate, s-au pierdut ocazii mari de reabilitare a sa pe fonduri europene, in perioada 2008-2011. Fostul director spune ca din cauza lipsei cadastrului cladirea nu a intrat in reabilitare. Aceeasi problema a cadastrului a fost insa si la Odobleja si la Bibescu si s-a rezolvat, proiectele au fost depuse, in 2014 Liviu Dragnea a deblocat finantarea, iar in aceasta perioada le putem inaugura. Pe mandatul meu au fost facuti pasi concreti pentru salvarea acestei cladiri monument: expertiza, DALI, proiect tehnic, iar copiii au fost mutati in corpuri reabilitate pentru a nu fi pusa in pericol viata lor. Concluzia este ca anul acesta, imediat ce finalizam licitatia, va incepe reabilitarea cladirii. Am incercat ca, in 4 ani, sa rezolv probleme la care 25 de ani nu s-a gasit niciun raspuns. Colegiul Carol I este una dintre ele”, a spus Olguța Vasilescu. Reabilitarea și consolidarea costă aproxiamtiv 2 milioane de euro...

SCENETA DIN 2016, DIN ȘEDINȚA DE LA PRIMĂRIE, ÎN STIL PRM

„Am auzit că municipalitatea nu a făcut nimic pentru “Carol I“. Îi rog pe colegi să-mi aducă documentația pentru “Carol I““, a spus ea. După câteva secunde, două tinere împingeau deja, pe culoarul dintre scaunele din sala de ședințe, două cărucioare de tip hypermarket pline cu documente. „Acesta a luat partea leului, aproximativ 1,6 milioane de lei în reparații la cantină și cămin pentru a putea muta acolo elevii din corpul central. Am schimbat centrala termică, o bombă cu ceas, gardul care era căzut a fost reabilitat și s-au făcut reabilitări la toate terenurile de sport. În 5 noiembrie 2012 s-a încheiat contractul pentru expertiză, ea a fost depusă la primărie în 2013, apoi am demarat procedura pentru proiectul tehnic, urmează ca pe 14 februarie să aprobăm în comisie acest proiect pentru a putea intra în reabilitare. Durează foarte mult perioada de licitații.

Elevii nu au fost puși niciodată în pericol, pentru că au fost mutați după ce au fost reabilitate corpurile din spate. Apoi vom demara procedura de licitație pentru consolidare și reabilitare. Este prima fază cu care intrăm în licitație. După aceea sunt mecanismele pentru scenă. Două milioane de euro vor fi doar pentru consolidare și 12 milioane de euro pentru reabilitare.

Aceste sume vor fi aprobate în comisie. Proiectul l-am primit vineri, ne uităm peste el să vedem ce modificări putem cere proiectantului, dacă se poate, apoi, în luna martie, la prima rectificare, vom aproba banii pentru a intra în consolidare. Nu se putea merge mai repede. Cine îmi poate cere să reabilitez mai repede înseamnă fără licitație publică“, a spus Olguța Vasilescu, în timp ce pe sub nasul consilierilor uimiți se perindau cărucioarele, ca pe un podium de prezentare a modei. Cele două tinere i-au înmânat apoi primarului, aflat la prezidiu, documentația legată de consolidarea și reabilitarea Colegiului „Carol I“, pe care Vasilescu le-a prezentat triumfător. (GdS)

GENOIU A PRELUAT MANDATUL ODATĂ CU FUMIGENELE OLGUȚEI: GATA, ACUȘICA SE REABILITEAZĂ

După ce Olguța Vasilescu a lăsat Primăria Craiova pentru Senatul României deși fusese votată (de ce?) pentru încă un mandat în 2016, în 2017 a devenit primar Mihail Genoiu, ales în urma unui scrutin anticipat, marcat de un mare absenteism. Craiovenii au simțit pe buzunarul lor ce înseamnă să pui la cârma orașului un manager care și-a găgat propriile firme în faliment și nu a fost capabil să realizeze ceva semnificativ în oraș. Iată ce spune în vară același Genoiu, folosind retorica mincinoasă prin care ne făcea să credem că lucrările sunt ca și făcute... Evident, am ajuns în 2020 și nimic nu s-a mișcat.

,,Primarul Craiovei, Mihail Genoiu a precizat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că proiectul de reabilitare a Colegiului Naţional „Carol I” sare de 100 de milioane de lei. În proiect a fost inclus şi corpul de clădire care a mai fost reabilitat în urmă cu câţiva ani. Proiectul final va trebuie depus până pe 6 iulie.

„A fost finalizată perioada în care s-au scos avizele. S-a terminat proiectarea şi pentru corpul care fusese reabilitat, întrucât va fi introdus şi el în acest proiect. Este o valoare care la ora aceasta sare de 100 de milioane de lei. Data de 6 iulie este data limită la care proiectantul trebuie să depună forma finală a proiectului. Urmează trecerea prin comisiile tehnice şi apoi urcarea pe SEAP. Sunt speranţe foare mari ca licitaţia să se facă anul acesta şi anul viitor să ne pindă cu schelele pe clădire. Aşa cum au spus cei de la CNI este un proiect foarte, foarte mare. Valoarea depăşeşte reabilitarea Cazinoului din Constanţa”, a precizat primarul Mihail Genoiu.,, (GdS)

Nu peste mult timp acești incapabili de la PSD vor veni în fața craiovenilor să ceară voturi, rostogolind promisiuni și dând vina pe alții pentru eșecurile lor. Craiova nu are proiecte semnificative pentru această perioadă sau pentru anii următori. E de ajuns un stadion, folosit de acoliții Olguței, ca să se perpetueze la Primărie acești mincinoși? Colegiul Carol I din Craiova a ajuns un simbol al incompetenței administrației PSD și ne arată unde poate să ducă naivitatea unor cetățeni care dau orașul pe mâna unor indivizi care nu au realizat nimic în cariera lor.


Mihai Firică

Mihai Firică

director fondator PRO Oltenia - ziar online: Informaţia veritabilă te face mai puternic. Orice decizie iei, a fi la curent cu ultimele noutăţi din domeniul care te interesează este o condiţie a succesului. Viaţa de zi cu zi te-a învăţat, dragă cititorule, că a afla o informaţie în timp real, cu un pas înaintea celuilalt, deschide oportunităţi nebănuite.

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă