Cartofii dulci de la Dăbuleni au luat locul pepenilor verzi

Cartofii dulci de la Dăbuleni au luat locul pepenilor verzi

13:30 16.06.2019
0

La Staţiunea de Cercetare din Dăbuleni-Dolj este forfotă mare de câteva zile. Campania de plantare a cartofului dulce se apropie de sfârșit. De la an la an, cultura de cartof dulce este tot mai mare pentru că şi cererea este mare.

Distribuie articol

Cartoful dulce a devenit în urmă cu cinci ani al doilea brand al Dăbuleniului, după pepenele verde. Specialiștii de la Staţiunea de Cercetare în culturi pe soluri nisipoase au ajuns la concluzia că această zonă e foarte potrivită pentru cultura de cartof dulce, după trei ani de studii în colaborare cu cercetătorii sud-coreeni.

Cercetătorii de la Dăbuleni au un program de colaborare cu o Universitate din Coreea de Sud, iar Aurelia Diaconu, directorul staţiunii este optimistă cu privire la viitorul acestei plante în țara noastră. Sunt deja fermieri care au început să o cultive, iar interesul este în creștere.

Fermierii dornici să meargă pe acest drum trebuie să știe că își pot procura sămânța de la Institutul de la Dăbuleni, care îi ajută și cu sfaturi în ceea ce privește tehnologia. Specialiștii de aici susțin că producţia la hectar poate ajunge și la 40 de tone. Cererea pe piață s-a dublat în ultima vreme. Un kilogram de sămânță costa 5 lei, în timp ce în magazine prețul unui kilogram de cartof dulce ajunge și la 12 lei.

Însămânţarea unui hectar de cartof dulce costă cât pentru unul de pepeni, iar profitul poate fi de 3-4 ori mai mare. În plus, leguma sud-americană este tot mai căutată pe piaţă, datorită proprietăţilor nutritive. Aurelia Diaconu, directorul institutului de cercetare din Dăbuleni: Conține zaharuri care sunt foarte bine asimilate de organism și este recomandat și diabeticilor, reglează rezistența la insulină, reglează hipertensiunea arterială. Cartoful dulce este foarte apreciat în Asia, unde este folosit nu doar pentru consumul uman, ci și pentru procesare în industria băuturilor răcoritoare sau cea alimentară.


Sursa imagine: Campania de plantare a cartofului dulce, la final
Elena Alexandru

Elena Alexandru

Profesia nu este deloc una ușoară, ci e chiar extrem de solicitantă, plină de dinamism ce aduce noi provocări în fiecare zi. Este însă foarte frumoasa. Recent am împlinit 19 ani de când profesez această minunată meserie.

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă