Bogățiile toamnei - un periplu gastronomic de înaltă clasă la Zilele Toamnei - Casa Iurca de Călinești.

Bogățiile toamnei - un periplu gastronomic de înaltă clasă la Zilele Toamnei - Casa Iurca de Călinești.

11:58 10.10.2020
0

Pe lângă tradiția nobiliară a Casei Iurca păstrată cu sfințenie de 550 de ani și dusă mai departe cu mândrie de Dan Iurca, proprietarul Casei Iurca de Călinești, a fost păstrată și tradiția gastronomică a acestei familii, tradiție ce prinde contur la fiecare festival al Zilelor Toamnei.

Distribuie articol

Toamna este recunoscută ca fiind anotimpul recoltelor și al bogăției pământului roditor, dar atunci când vezi cu ochii tăi toate aceste bogății adunate într-un singur loc și transformate în fața ta în preparate, pofta îți este greu încercată. Asemenea senzații am încercat în prima zi în care am ajuns la Casa Iurca de Călinești din Sighetu Marmației. Pe lângă tradiția nobiliară a Casei Iurca păstrată cu sfințenie de 550 de ani și dusă mai departe cu mândrie de Dan Iurca, proprietarul Casei Iurca de Călinești, a fost păstrată și tradiția gastronomică a acestei familii, tradiție ce prinde contur la fiecare festival al Zilelor Toamnei.

În acest an, acest eveniment a ajuns la cea de-a noua ediție și aduce publicului participant o varietate de preparate culinare specifice toamnei într-un decor pur tradițional. Dintre aceste preparate, patru dintre ele sunt specifice evenimentului și se regăsesc în meniu doar în această perioadă. În acest an, Zilele Toamnei la Casa Iurca de Călinești se desfășoară în perioada 5 – 18 octombrie.

Preparatele vedetă ale Zilelor Toamnei sunt ficatul proaspăt de porc la tigaie cu mămăligă, tocana de berbecuț, saramura de crap și biban și cârnați de porc cu cașcaval și cartofi pârgăluiți. Aceste patru preparate se fac în aer liber, pe terasa Casei Iurca de Călinești, în ceaune și plite la foc de lemne. Aici puteți admira măiestria și dedicația cu care Dan Iurca gătește pentru dumneavoastră. Ingredientele atent alese se odihnesc frumos în vase de lut și așteaptă să fie integrate în rețetele delicioase ale Casei Iurca. Aromele se amestecă amețitor în aer, iar gustul desăvârșit al preparatelor este cel care definește blazonul nobiliar al Casei Iurca de Călinești. Pe lângă aceste patru preparate specifice Zilelor Toamnei se pot comanda și preparatele clasice ale restaurantului. La Casa Iurca de Călinești preparatele servite fac parte doar din bucătăria tradițională maramureșeană, dar aveți prilejul să degustați și rețete proprii pe care le veți găsi doar aici.

Bineînțeles că nu lipsește tradiționala ciorbă de fasole cu ciolan afumat care se poate servi la cratiță sau în pâine, plăcinta cosașului, gulașul sau supa gulaș sau, una dintre rețetele proprii ce va fi detaliată într-un reportaj ulterior, “râtul popii”, o minune gastronomică ce aduce gustul copilăriei pe masa dumneavoastră.Zilele Toamnei la Casa Iurca de Călinești este un eveniment unde roadele pământului pot fi admirate și degustate, aranjamentele specifice evenimentului cuprinzând coșuri de răchită unde se odihnesc fructele și legumele de sezon, unde pănușii de porumb ornamentează frumos terasa sau mirosul lemnului de foc amestecat cu miresmele ingredientelor folosite de Dan Iurca te duc cu gândul la copilăria petrecută în casa bunicilor.

Zilele Toamnei la Casa Iurca de Călinești este un periplu gastronomic de înaltă clasă, este tabloul culinar al toamnei ce își dăruiește bogățiile iar maestrul penelului, Dan Iurca, creează unice secvențe culinare. De la Zilele Toamnei nu lipsesc băuturile specifice zonei, vișinata fiind mândria Casei Iurca, sau ceterașii care asigură programul artistic începând cu ora 19. Alături de bunătățile pe care le puteți servi aici și atmosfera specifică maramureșeană, profesionalismul personalului condimentează perfect șederea dumneavoastră, astfel că, la Casa Iurca de Călinești timpul petrecut este de neuitat și vă va face cu siguranță să reveniți.

Dacă nu ați trăit până acum asemenea experiențe gastronomice, Zilele Toamnei de la Casa Iurca de Călinești din Sighetu Marmației vă așteaptă până la data de 18 octombrie 2020.


Sursa: Turist prin Romania
Sursa imagine: Zilele Toamnei la Casa Iurca de Călinești
Adrian Satmaru

Adrian Satmaru

Romania merita mai mult! Avem o tara absolut extraordinara care merita promovata si mediatizata. Din 1996 fac acest lucru si voi continua sa-l fac atat timp cat voi mai putea. Fac tot ce imi sta in putere sa promovez traditia, cultura, istoria si mestesugurile locale. Pana la urma, istoria si cultura definesc un popor.

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

Conectare



Cont nou



Resetare parolă