Biserica Comanca, punct de atracţie pentru turiştii din Băile Olăneşti

Biserica Comanca, punct de atracţie pentru turiştii din Băile Olăneşti

09:48 11.08.2019
0

Mănăstirea Comanca, Băile Olănești - situată pe un vârf de deal, pe drumul ce urcă spre munţii Căpăţânii, pe valea râului Olăneşti. Mănăstirea a fost construită la îndemnul episcopului Climent, cu cheltuiala vornicului Preda şi a preotului Teodor din Olăneşti.

Distribuie articol

Biserica a fost ctitorită în anul 1736 iar de-a lungul timpului a fost reabilitată și a îndeplinit și rol de școală. A fost construită cu bolovani aduşi din râu şi cărămidă, în formă de corabie, fără turlă, având absida altarului de formă pentagonală și acoperişul din şindrilă.

Din centrul stațiunii până la mănăstire sunt aproximativ 3 kilometri care pot fi parcurși în 15 minute cu mașina sau 40 minute pe jos. Drumul este proaspăt asfaltat doar o mică porțiune continuă cu drum forestier până la mănăstire.

Între 1997 şi 2007 schitul a fost renovat, prilej cu care s-a construit şi clopotniţa aflată în faţa bisericii şi în care locuiesc cei doi călugări ai mănăstirii. O dată cu renovarea, biserica a fost resfinţită iar schitul a fost ridicat la rangul de mănăstire.

În interiorul lăcaşului se află, pictate şi alte inscripţii care fac referire la ctitori şi la zugravi. Astfel, în pronaos, pe zidul de vest, inscripţiile de la 1785 îi pomenesc pe ctitorii Pahomie monah, Teodosie eromonah şi Grigori eromonah. La fel, alte inscripţii mai recente, datate 1810-1830 îi consemnează, tot în pronaos, pe Preda Bujoreanu postelnic, deşi, în realitate, el fusese vornic, pe copiii săi Costandin şi Ilinca şi pe Partenie, zugravul şi monahul de la mănăstirea Bistriţa. O altă inscripţie, aflată la proscomidiar şi datată 1785-1786 consemnează: Astă proscomidie s-au zugrăvit cu osteniala diaconului Gherasimu ot Olăneşti. De Dimitrie zugraf, Nicola sin Dimitrie zugraf.


Elena Alexandru

Elena Alexandru

Profesia nu este deloc una ușoară, ci e chiar extrem de solicitantă, plină de dinamism ce aduce noi provocări în fiecare zi. Este însă foarte frumoasa. Recent am împlinit 19 ani de când profesez această minunată meserie.

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă