Cascada Pruncea, un punct de atracție perfect pentru o ieșire de weekend

Cascada Pruncea, un punct de atracție perfect pentru o ieșire de weekend

14:21 09.09.2020
0

Drumul către cascadă pornește chiar de la baza barajului Siriu, unde, un indicator bătut de vremuri te trimite timid către măruntaiele muntelui, spre localitatea Cașoca din județul Buzău.

După câteva case, drumul asfaltat devine forestier (piatră bătută) și începe să șerpuiască sinuos pe lâncă apele învolburate ale Cașocei.

Distribuie articol

Ținutul Buzăului, pe lângă celebrele culturi de viță de vie de la Pietroasele, la fel de celebrul baraj de pe Buzău, barajul Siriu, minunile naturale de la Ulmeț, babele sau trovanții, Platoul salin Meledic sau Lacul Mocearu, tumultul râului Buzău foarte potrivit pentru practicarea raftingului, mai are de oferit, spre încântarea ochilor și a minții, cascada Pruncea, cunoscută și sub denumirea de Cașoca, denumire luată după numele apei și al localității pe al cărei teritoriu administrativ se găsește.

Râul Cașoca se menține cu precădere pe partea dreaptă, iar pe partea stângă piatra impenetrabilă este, din când în când, spartă de viituri și văi de torente, dovadă a vitregiilor naturii și a forei nevăzute a apelor scurse de pe versanți. Deși pietruit, drumul este practicabil cu orice tip de autoturism, dar, este recomandabil să vă interesați în prealabil de starea acestuia. Dacă plouă foarte puternic, parte din drum devine un soi de mocirlă lutoasă unde este foarte greu de trecut cu o mașină cu gardă joasă existând riscul să pierdeți aderența și să rămâneți în mijlocul noroiului.

Eu am trecut la o zi după o ploaie destul de puternică și am avut parte de o porțiune de aproximativ 400 de metri unde culoarea mașinii a fost schimbată în timp record. În orice caz, frumusețea și sălbăticia peisajului face ca aceste mici neplăceri să pălească până la uitare. După aproximativ 20 de minute de mers de la baza barajului de la Siriu drumul ajunge la un “Y”, unde un indicator te îndreaptă, puțin spre dreapta, către cascadă. Aici se poate parca, iar drumul duce, pe jos, în câteva minute către căderea de apă care, pe vremuri, adăpostea locul unde haiducul Negoiță Gheorghelaș, cunoscut pe aceste meleaguri, ascundea prada luată de la boierii ce aveau în stăpânire aceste ținuturi. Grota unde acesta ascundea prada este chiar în stânga peretelui pe care curge cascada și este accesibilă cu piciorul dacă este un volum redus de apă.

Coloritul fantastic al pietrelor peste care se revarsă șuvoiul de apă de aproximativ 17 metri, se schimbă în funcție de unghiul sub care bat razele soarelui, simfonia culorilor și a stropilor fini de apă formând un peisaj desprins dintr-o poveste cu zâne și feți frumoși. Zgomotul apei, verdele crud și sălbătici locului fac din acest loc un Rai al celor avizi de natură în forma ei pură și neprihănită.

Puțin mai jos de cascadă, în aval, un mic golf de uscat adăpostește trunchiuri de copaci căzuți datorită vântului și a căderilor de pietre, iar ochiurile de apă reflectă albastrul ireal al cerului armonios acompaniat de zgomotul din depărtare al cascadei. Din punctul meu de vedere, cascada Pruncea este locul unde te poți pierde între vis și realitate, un loc unde natura îți devine frate și apa soră, un loc unde te poți transpune într-o altă dimensiune.

În acest loc mirific am avut ocazia să facem un sincron cu cei de la Kanal D Buzău, motiv pentru care le mulțumim pe această cale.

Locul este foarte bine amenajat și întreținut, astfel că aici, la cascada Pruncea, vă puteți odihni într-un luminiș la o masă din lemn negeluită și câteva bănci care te apropie cât de cât de civilizație. Lăudabil este faptul că înafară de scările ce coboară către căderea de apă, masa și băncile despre care vorbeam, nu s-au făcut alte modificări, locul rămânând cât se poate de nealterat. Pe perioada weekend-ului, doritorii își pot demonstra abilitățile de tir cu arcul sau cu pistoale airsoft, înainte de coborârea spre căderea de apă existând un loc amenajat în acest sens. De asemenea, produsele tradiționale din zonă pot fi achiziționate tot din acest loc, producătorii locali fiind mai mult decât bucuroși să vă ofere spre degustare sirop de brad sau produse tradiționale preparate în gospodăria proprie.

Ca o concluzie, cascada Pruncea constituie un punct de atracție perfect pentru o ieșire de weekend sau chiar de o zi, distanța până aici fiind destul de scurtă pentru a putea fi parcursă într-o singură zi, indiferent că vii de la Buzău, București sau Brașov.

Bucurați-vă de frumusețile Ținutului Buzăului și păstrați natura curată!


Sursa: Turist prin Romania
Sursa imagine: Cascada Pruncea (Cașoca)
Adrian Satmaru

Adrian Satmaru

Romania merita mai mult! Avem o tara absolut extraordinara care merita promovata si mediatizata. Din 1996 fac acest lucru si voi continua sa-l fac atat timp cat voi mai putea. Fac tot ce imi sta in putere sa promovez traditia, cultura, istoria si mestesugurile locale. Pana la urma, istoria si cultura definesc un popor.

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

Conectare



Cont nou



Resetare parolă