Afinele olteneşti, exportate în Germania

Afinele olteneşti, exportate în Germania

09:15 19.06.2019
0

Cea mai mare plantaţie de afine olteneşti....este în Oltenia! În aceste zile a început culesul acestor fructe care vor ajunge în Germania. Plantaţia care se întinde pe o suprafaţă de 60 de hectare este împărţită în două localităţi, respectiv Ianca, judeţul Olt şi comuna Ostroveni, judeţul Dolj.

Distribuie articol

"Sărăcuța plantă, dacă o iubești îți Dăruiește rod bogat,... așa și în viață!!!! Plata trebuie să o educi ca pe un copil care trebuie educat să aibă cei şapte ani de acasă. Cum o educi de la început, ea va da roadele mult dorite\", spune Ionel Simion, directorul firmei care administrează această cultură de afine olteneşti. Acum doi ani au fost plantate 30 de hectare cu afin în localitatea Ianca din Olt, iar anul trecut, încă 30 de hectare în Dolj, în comuna Ostroveni. Pentru cele din Olt, roadele au început să apară şi primele afine româneşti sunt acum culese, manual, cu multă atenţie, pentru ca fructele proaspete să nu fie strivite. „Nu ne vom opri aici, urmează să mai plantăm alte 55 de hectare, tot în Oltenai în zonele nisipoase, unde planta s-a adaptat foarte bine”, mai spune directorul societăţii.

De câteva zile a început culesul acestor fructe de pădure. Cu muncitori sezonieri, munca va fi gata peste o lună, asta pentru că plantaţia de afine de la Ianca este mare, de peste 30 de hectare. Afinele de aici ajung mai apoi în Europa, mare parte în Germania. Nisipurile din sudul țării sunt favorabile pentru cultura de afine, una pretențioasă, dar cu mari beneficii. \"Avem însă un sistem de irigaţii foarte performant care ne ajută să întreţinem cultura. Avem şi utilaje dar şi oameni pregătiţi din Spania care ne-au învăţat foarte multe lucruri benefice\", mai spune directorul societăţii.

Aşa se face că primele afine româneşti vor lua drumul Europei. Cele 30 de hectare plantate în 2017 sunt pe rod și se anunță o producție de trei tone la hectar.


Elena Alexandru

Elena Alexandru

Profesia nu este deloc una ușoară, ci e chiar extrem de solicitantă, plină de dinamism ce aduce noi provocări în fiecare zi. Este însă foarte frumoasa. Recent am împlinit 19 ani de când profesez această minunată meserie.

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă