A apărut numărul 9 al revistei ALBANICA

A apărut numărul 9 al revistei ALBANICA

15:21 26.02.2021
0

Ultimele zile ale iernii aduc o nouă apariție editorială la Asociația Liga Albanezilor din România. Revista cultural-științifică trimestrială „Albanica” a ajuns la cel de-al nouălea număr, care propune cititorilor, la fel ca până acum, o combinație de texte clasice și contemporane din domeniul albanologiei și culturii albaneze, dar și române.

„Redacția revistei Albanica a dus la bun sfârșit și acest al nouălea număr, care se ridică cel puțin la același nivel precum primele opt apariții. În paginile revistei găsim materiale semnate de mari autori, precum Ismet Dermaku, Acad. Grigore Brâncuș sau Luan Starova. De asemenea, îl regăsim pe Cezar Ivănescu, scriitorul român de origine albaneză care se va bucura de o atenție și o promovare specială din partea ALAR pe întreg parcursul anului 2021. Nu lipsesc articolele unor cercetători și specialiști contemporani, precum Murat Ajvazi, Daniela Rodica Firănescu, Marius Chelaru sau Constantin Mohanu, și nici textele membrilor colegiului de redacție, domnul Dr. Luan Topciu (redactor-șef) și domnul Dr. Liviu Lungu (secretar-general de redacție). Avem speranța că și acest număr va fi bine primit de publicul din România și de peste hotare”, a precizat Directorul executiv al ALAR, Dr. Radu Săvulescu.

Distribuie articol

Cel de-al 9-lea număr al revistei Albanica numără circa 250 de pagini și este ilustrat color cu lucrări de inspirație albaneză ale artistului austriac Sepp Jahn. De asemenea, în cuprinsul publicației mai apar lucrări ale artiștilor Aurel Acasandrei, Alina Adăscăliței, Edward Crețescu, Gheorghe Iliescu-Călinești și Emilia Persu.

Revista Albanica este distribuită în mod gratuit către cele mai importante instituții de învățământ, cercetare și cultură din România, Albania și Kosovo, precum și către profesori și cercetători de renume. De asemenea, revista ajunge și pe rafturile bibliotecilor județene și universitare din România.

Albanica – nr. 9

CUPRINS

Luan Topciu, Literatura exilului

Kostandin Çekrezi, Domnia Prințului Wilhelm

Murat Ajvazi, Date despre Skanderbeg, prezentate de istoricul elveția Ernst Münch

Liviu Lungu, Rânduri despre un intelectual albanez naționalist și ex-pandur

Ismet Dermaku, Contribuția poporului și statului român la mișcarea națională albaneză

Liviu Lungu, Schițe de rememorare: o pagină și mai multe de istorie albaneză (II)

Dossier Sepp Jahn – Prezentare: Ina Arapi, Cum a început totul… Despre expoziția de acuarelă „Sepp Jahn – călătorie în Albania, 1937”

Acad. Grigore Brâncuș, Metoda comparației româno-albaneze

Dr. Daniela Rodica Firănescu, Mumiile sonore

Cezar Ivănescu – Viorel Ilișoi, Kagemusha. Șapte zile cu Cezar Ivănescu (II)

Radu-Cosmin Săvulescu, Albanezii și creștinismul în zorii ocupației otomane

Medalion, Fatos Arapi: poezii

Luan Starova, Vremea caprelor

Luan Topciu, Melancolia – acest soare negru și mit cultural

Marius Chelaru, Cortegiul fără de sfârșit

Marius Chelaru, Lek berbecul și drumul său între dragoste și moarte

Constantin Mohanu, Schița, nuvela, dar mai ales povestirea în opera lui Victor Eftimiu


Pro Oltenia

Pro Oltenia

Agenda ta zilnică va fi făcută printr-un click la www.pro-oltenia.ro şi cele mai interesante noutăţi le vei afla în câteva clipe. Conectaţi la cele mai importante canale de informaţii, cu tehnologie modernă şi folosirea tehnicilor jurnalistice de top, îţi oferim fotografii şi imagini video în exclusivitate. Sursa ta de ştiri online e cu tine: PRO Oltenia!

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă