Un prilej de sărbătoare comună, albano-română

Un prilej de sărbătoare comună, albano-română

14:46 27.11.2023
0

An de an, la finalul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie, comunitatea albaneză din România marchează o dublă sărbătoare. Mai întâi, la 28 noiembrie, sărbătorim Ziua Națională a albanezilor, în amintirea proclamării independenței de stat a Albaniei, la 28 noiembrie 1912. Atunci, în sudul Albaniei, la Vlora, părintele fondator al statului albanez modern, Ismail Qemali, a înălțat drapelul vulturului cu două capete și a afirmat înaintea întregii lumi emanciparea Albaniei de sub stăpânirea otomană. Apoi, la 1 decembrie, cu toții sărbătorim Ziua Națională a României, actul de naștere al statului național unitar român, în care, în conformitate cu Declarația de la Alba-Iulia, de la 1 decembrie 1918, protecția, drepturile și libertățile minorităților naționale au fost consfințite ca principii fundamentale.

Anul acesta, comunitatea albaneză din România nu sărbătorește doar cele două zile naționale. Avem un prilej de sărbătoare comună, reprezentat de împlinirea a 110 ani de relații diplomatice între România și Albania. România a fost primul stat care a recunoscut independența Albaniei, iar la 15/28 decembrie 1913 au fost stabilite relațiile diplomatice la nivel de legație. Faptul că statul român s-a grăbit să ofere recunoaștere internațională tinerei Albanii nu este deloc surprinzător. Dincolo de legăturile culturale și istorice sau de spiritul străvechi care animă ambele popoare, cauza națională albaneză și-a găsit o susținere cât se poate de concretă pe meleagurile românești.

Distribuie articol

La București și în alte locuri din România, patrioții albanezi au găsit o gazdă cât se poate primitoare pentru promovarea culturii naționale, pentru deșteptarea națiunii albaneze și pentru afirmarea Albaniei ca țară de sine stătătoare pe scena internațională. În toate aceste demersuri, ei s-au bucurat de susținerea instituțiilor statului român, precum și de sprijinul unor mari personalități politice și culturale. De pildă, Nicolae Iorga, marele savant român de renume mondial, a scris o primă istorie a poporului Albanez, direct în limba franceză, spre a se bucura de o cât mai largă circulație; Take Ionescu, ministru de interne în 1912-1913, i-a oferit lui Ismail Qemali un consistent sprijin financiar, în fapt primul buget al Albaniei independente. Biserica Ortodoxă Română i-a găzduit pe Fan Noli și pe ortodocșii albanezi la Biserica „Sfântul Nicolae – Dintr-o zi” din Capitală, contribuind la consolidarea ortodoxiei albaneze.

Am enumerat numai câteva exemple din complexul eșafodaj al relațiilor româno-albaneze, chiar înainte de stabilirea oficială a legăturilor diplomatice dintre cele două state. După acest moment, relații și-au continuat cursul firesc, comunitatea albaneză din România rămânând în continuare deosebit de activă. După cel de-al Doilea Război Mondial, tu toate provocările sale, istoria a aruncat cele două țări în mâna comunismului, iar relațiile bilaterale s-au diminuat considerabile, mai ales din cauza stalinismului izolaționist al lui Enver Hoxha. După prăbușirea regimurilor dictatoriale, legăturile au fost reluate în noul context geopolitic, iar în 1994 a fost semnat și Tratatul de înțelegere, colaborare și bună vecinătate dintre cele două state.

Din păcate, astăzi nu suntem împreună în familia Uniunii Europene, iar această situație îngreunează derularea relațiilor bilaterale la adevăratul lor potențial. În ultimii ani, cu prilejul acestor zile de sărbătoare, mi-am exprimat de fiecare dată speranța că parcursul european al Albaniei va fi, în fine, încununat de succes. Este adevărat că s-au făcut progrese importante, dar aderarea Albaniei la UE încă se lasă așteptată. Am convingerea că acest important pas va dinamiza semnificativ inclusiv relațiile albano-române, lucru pe care noi, comunitatea albaneză din România, ni-l dorim foarte mult.

La acest ceas de dublă sărbătoare, transmitem cele mai bune gânduri albanezilor și românilor de pretutindeni și privim cu respect și recunoștință către înaintașii noștri, cei care au pus nu doar bazele celor două state, ci au contribuit atât de mult la consolidarea legăturilor dintre albanezi și români.

La Mulți Ani, Albania!

La Mulți Ani, România!

Deputat Bogdan-Alin Stoica


Pro Oltenia

Pro Oltenia

Agenda ta zilnică va fi făcută printr-un click la www.pro-oltenia.ro şi cele mai interesante noutăţi le vei afla în câteva clipe. Conectaţi la cele mai importante canale de informaţii, cu tehnologie modernă şi folosirea tehnicilor jurnalistice de top, îţi oferim fotografii şi imagini video în exclusivitate. Sursa ta de ştiri online e cu tine: PRO Oltenia!

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă