Un alt dosar penal la DSP Dolj! De data asta pentru dezinfectarea scărilor de bloc din Craiova

Un alt dosar penal la DSP Dolj! De data asta pentru dezinfectarea scărilor de bloc din Craiova

10:23 08.04.2020
0

Al treilea dosar penal pentru Direcția de Sănătate Publică Dolj. Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova a deschis dosar penal după ce instituția a dat un acord de folosire a substanței ALDEZIN pentru ca SC Salubritate SRL Craiova să dezinfecteze blocurile din municipiu, în ciuda faptului că biocidul respectiv se utiliza pentru dezinfectarea spațiilor zootehnice.

Primul dosar a fost deschis din cauza zădărnicirii combaterii răspândirii coronavirusului, mai mulți cetățeni aflați în carantină fiind lăsați să plece înainte ca rezultatul testelor să ajungă la DSP. Câțiva dintre aceștia erau infectați.

Cel de-al doilea dosar a fost generat de faptul că mai multe persoane au fost lăsate să plece din carantină înainte de a se fi împlinit termenul de 14 zile, fără a fi făcute teste, ulterior aflându-se că patru cetățeni erau infectați cu coronavirus.

Distribuie articol

Comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova: "La data de 04.04.2020, la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 297 Cod penal.

Din conţinutul actului de sesizare s-a reţinut că în data de 25.03.2020, funcţionari din cadrul Direcţiei de Sănătate Dolj, au eliberat acordul de utilizare a biocidului ALDEZIN societăţii Salubritate Craiova SA care a procedat la dezinfecţia a peste 500 a scări de bloc din mun. Craiova, ulterior constatându-se că produsul folosit este un biocid cu efect bactericid.

În prezent, în cauză cercetările se desfăşoară in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor sesizate.

Precizăm că faza de urmărire penală este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie".

DSP DOLJ SPUNE CĂ SALUBRITATEA TREBUIA SĂ ȘTIE CUM SE FOLOSEȘTE ALDEZIN

"DSP Dolj a fost solicitat în 24 martie de Salubritate Craiova pentru o consultanță privind utilizarea unui biocid pentru dezinfectarea scărilor de bloc, a străzilor, a trotuarelor. S-a răspuns că produsul poate fi utilizat pentru dezinfecție în interior și exterior, dar că e preferată folosirea altor mijloace de prevenire.

Aici o eroare a medicului specialist care a formulat răspunsul. Nu l-a formulat clar și pe înțelesul celor care au cerut răspuns.

Salubritate Craiova e autorizată încă din 2010 și cunoaște modul de utilizare a biocidelor pentru aria de competență. Biocidele care pot fi utilizate în acest scop sunt precizate în registrul național al biocidelor care poate fi accesat online și în care se precizează modul de acțiune si indicația la care pot fi utilizate.

Biocidul utilizat de ei nu are indicație pentru dezinfecția scărilor de bloc", a explicat la Digi24 Ștefan Popescu, purtător de cuvânt al DSP Dolj.


Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

Conectare



Cont nou



Resetare parolă