Teatrul Național Craiova, decorat de Majestatea Sa, Margareta a României, cu medalia Nihil Sine Deo

Teatrul Național Craiova, decorat de Majestatea Sa, Margareta a României, cu medalia Nihil Sine Deo

09:15 29.06.2020
0

Majestatea Sa Margareta a României, Custodele Coroanei române, a decis să confere Decorația regală Nihil Sine Deo prestigiosului Teatru Național „Marin Sorescu” din Craiova cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la înființare.

Prestigioasa decorație se acordă „personalităților marcante din domeniul social, științific, educațional, cultural, spiritual, economic, politic și militar care au ajuns la un respectabil număr de ani în profesie sau au realizat o performanță de înalt nivel.”

Ceremonia de învestire a Teatrului Național din Craiova cu decorația regală va avea loc la Palatul Elisabeta, la o dată care va fi transmisă public în curând.

Distribuie articol

La 29 iunie 1850, ziarul “Vestitorul românesc” consemna, sub semnătura cronicarului Gheorghe Chițu, fondarea instituției de către Costache Caragiale și Costache Mihăileanu.

După 170 de ani, premiat pe toate meridianele lumii, Teatrul Naţional din Craiova face parte din elita teatrelor lumii. Membru al Convenţiei Teatrale Europene (CTE) din anul 1995, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova este primul teatru dintr-o ţară din Europa Centrală şi de Răsărit care intră în componenţa acestei asociaţii internaţionale de breaslă.

Spectacolele lui Silviu Purcărete, „Ubu Rex cu Scene din Macbeth”, „Titus Andronicus”, cu marele actor Ștefan Iordache în rolul principal, precum și „Phaedra”, „Danaidele”, „Orestia”, „Cum doriți sau Noaptea de la spartul târgului”, „Măsură pentru măsură”, „O furtună”, purtând semnătura aceluiasi mare regizor, au însemnat tot atâtea recunoașteri internaționale, participări la cele mai importante festivaluri ale lumii: Edinburgh, Avignon, Holland Festival de la Amsterdam, Wiener Festwochen de la Viena, Theater Der Welt de la Munchen, Festivalul Shakespeare de la Tokyo, Israel Festival de la Jerusalem, Festivalul de Teatru al Americilor de la Montreal, cel al Artelor de la Melbourne, Festivalul Artelor Scenice de la Sao Paulo, Festivalul Convenţiei Teatrale Europene de la Stockholm, Lincoln Center Festival de la New York, Festivalul Teatrul Naţiunilor de la Seul etc.

În mai 1997, revista britanică „The Stage” scria despre Teatrul Național din Craiova: „Te întrebi uneori dacă această companie nu este cea mai bine alcătuită, de la Berliner Ensemble al lui Brecht, sau poate de la Royal Shakespeare Company a lui Peter Brook”!

ANIVERSARE ADAPTATĂ LA STAREA DE ALERTĂ

Luni, 29 iunie, începând cu ora 21.00 se va organizana, pe esplanada Teatrului, o scurtă ceremonie pentru a marca cei 170 de ani de activitate.

Mesajele conducerii teatrului, ale societarilor de onoare și ale invitaților vor fi urmate, la ora 21.30, de vernisarea expoziției digitale Proiecțiile 170: teatru din trei secole la Craiova, vizibilă din afara incintei instituției, o panoramă de imagini și texte care se vor derula pe firul existenței de până acum a teatrului.


Pro Oltenia

Pro Oltenia

Agenda ta zilnică va fi făcută printr-un click la www.pro-oltenia.ro şi cele mai interesante noutăţi le vei afla în câteva clipe. Conectaţi la cele mai importante canale de informaţii, cu tehnologie modernă şi folosirea tehnicilor jurnalistice de top, îţi oferim fotografii şi imagini video în exclusivitate. Sursa ta de ştiri online e cu tine: PRO Oltenia!

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă