Guvernul Românieia adoptat astăzi Strategia Națională de Cercetare, Inovare și Specializare Inteligentă 2022-2027, act foarte important pentru dezvoltarea țării, așa cum a subliniat premierul Nicolae Ciucă. Documentul adoptat astăzi de Guvern este mai mult decât o simplă strategie; este, în fapt, o viziune de creștere economică a țării, pe baza investițiilor cu valoare mare adăugată și productivitate accelerată, a afirmat deputatul Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Distribuie articol
Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării: Am spus de la începutul mandatului: cercetarea și inovarea trebuie să fie vârf de lance pentru dezvoltarea României. În această strategie punem accent pe meritocrație, pe recunoașterea performanței cercetătorilor individuali și a organizațiilor de cercetare pe baza unor evaluări obiective, cu indicatori și criterii transparente. Principiul de la care plecăm este mai bine mai mult pentru mai puțini decât mai puțin pentru mai mulți, ceea ce implică prioritizarea investițiilor, recunoașterea excelenței și șansa României de a pune în valoare resursa umană de top.
Această strategie aduce, totodată, o deschidere către parteneriat cu mediul privat și internaționalizare. Urmărim nu numai accesul la fondurile Orizont Europa, ci și îmbunătățirea continuă a condițiilor și infrastructurii de cercetare, inclusiv pentru a atrage cercetători români din diaspora și cercetători străini de top. Dorim ca România să fie o opțiune clară pe harta cercetării mondiale. Nu în ultimul rând, un reper fundamental al acestei viziuni este transferul de tehnologie, know-how și inovare către mediul privat românesc.
Documentul strategic cuprinde câteva repere foarte importante şi a întrunit multe opinii din partea mediului academic, a institutelor de cercetare, Academia Română, ministere şi mediul privat, fiind pus în dezbatere publică anul trecut. Documentul este corelat cu recomandările experţilor Comisiei Europene, a celor de la Banca Mondială, şi instrumentul pus la dispoziţie de Comisia Europeană pentru domeniile cercetare şi inovare. Mai multe detalii sunt în comentarii.
Mulțumesc tuturor celor care au muncit la acest document, în special colegilor din Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării - România. Mă bucur că suntem pe aceeași lungime de undă: alegem să investim în creiere şi nu în ziduri.
Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.