Scriitorul Paul Goma a decedat în urma infectării cu coronavirus

Scriitorul Paul Goma a decedat în urma infectării cu coronavirus

20:16 25.03.2020
0

Mariana Sipoș, biografa lui Paul Goma, anunță într-un comunicat remis G4Media.ro că scriitorul Paul Goma a murit în noaptea din 24 spre 25 martie din cauza infecției cu coronavirus.

Anunțul despre decesul scriitorului:

În urma unui mesaj primit din Franța, cu regret si mare durere anunț plecarea dintre noi a marelui scriitor și disident Paul Goma, în noaptea din 24 spre 25 martie 2020. Paul Goma era internat din 18 martie la spitalul La Pitié Salpêtrière, în urma constatării infectării cu virusul ucigaș.

Conform informațiilor transmise de echipa medicală care l-a îngrijit, Paul Goma a plecat senin, fără durere și cu sufletul împăcat.

Fiul său, Filip Goma, după ce în urmă cu doi ani și-a pierdut și mama, este foarte tulburat și îndurerat și roagă să nu fie contactat.

Conform indicațiilor lui Filip Goma, respectând dorința tatălui său și ținând cont de restricțiile actuale în vigoare în Franța, trupul lui Paul Goma va fi incinerat, iar urna funerară va fi depusă în Columbarium, la cimitirului Pére Lachaise din Paris.

Voi comunica programul ceremoniei îndată ce va fi finalizat.

Dumnezeu sa-l odihnească în pace!

Aprindeți o lumânare sau spuneți o rugăciune pentru odihna sufletului său.

Mariana Sipoș

Distribuie articol

Paul Goma a fost cel mai mare militant anticomunist din România lui Ceauşescu. A fost omul care s-a opus, aproape singur, unui regim criminal.

BIOGRAFIA UNUI SCRIITOR DE ANVERGURĂ INTERNAȚIONALĂ

În 1935, la 2 octombrie, în satul Mana, comuna Vatici, județul Orhei (Basarabia), se naște al doilea fiu al învățătorilor Goma - PAUL.

În mai 1952, Paul Goma, elev în clasa a X-a la liceul \"Gh. Lazar\", este \"convocat\" la Securitatea din Sibiu şi \"reţinut\" opt zile, după care este exmatriculat din toate şcolile din ţară deoarece susţinuse în şcoală cauza luptătorilor anticomunişti. Reuşeşte să se înscrie la liceul \"Radu Negru\" din Făgăraş, pe care îl absolveşte în iunie 1953. Un an mai târziu, susţine simultan examene de admitere la Universitatea din Bucureşti (filologie, română) şi la Institutul de literatură şi critică literară \"Mihai Eminescu\". Reuşeşte la amândouă, alegând Institutul.

După revoluţia maghiară din octombrie 1956 Paul Goma hotărăşte să predea carnetul U.T.M., în semn de protest. În noiembrie acelaşi an este arestat, fiind acuzat de… tentativă de organizare de manifestaţie ostilă.

În martie anul următor este condamnat la 2 ani de închisoare corecţională, pe care îi execută la închisorile Jilava şi Gherla. După, e trimis în domiciliu forţat în Bărăgan, la Lăţeşti, unde rămâne până în 1964.

Neputându-se reinmatricula în anul III, în vara lui 1965 susţine examene de admitere la Facultatea de filologie a Universității din București.

În vara anului 1967 Paul Goma a trimis în Occident prima variantă a romanului \"Ostinato\".

În zilele invadării Cehoslovaciei are loc lansarea volumului de debut \"Camera de alături\".

La sfârşitul lunii august 1968, la Uniunea Scriitorilor, are loc şedinţa de primire în partid a unor tineri scriitori, între care Mariana Costescu, Aurel Dragoş Munteanu, Adrian Păunescu, Al.Ivasiuc, Paul Goma.

În tot cursul anului 1969 este \"judecat\" la Uniunea Scriitorilor: un scriitor român, \"mai ales când este un necunoscut\", \"nu are dreptul să se comporte ca şi cum ar fi singur pe lume\", avându-se în vedere ameninţarea sa de a publica \"Ostinato\" în Occident.

În aprilie 1970 predă romanul \"Uşa\" Editurii Cartea Românească, care este însă respins de Marin Preda şi Mihai Gafiţa, ca urmare a pretinsei \"decodificari\" de catre Alexandru Ivasiuc, în două personaje din carte, a celor doi Ceauşescu; ulterior şi manuscrisul acestui roman este trimis în Occident.

În octombrie 1971 apare în limba germana, la \"Suhrkamp Verlag\", romanul \"Ostinato\". La târgul de carte, din acel an, de la Frankfurt pe Main, Paul Goma apare la stand cu acest roman - \"carte interzisă în România\". Imediat Dumitru Popescu propune excluderea din partid a lui Paul Goma - pentru că \"a pus în mâna duşmanului o armă cu care să lovească în patria noastră\". Îl atacă Eugen Barbu, Titus Popovici, Dinu Săraru; îl apără: Mihai Novicov, Ion Lancranjan, Mihai Ungheanu, Darie Novăceanu…

La aceeaşi editură vest-germană, în 1972 apare romanul \"Uşa\", reluat în 1974, în franceză, la Gallimard. Prin aceste cărţi Paul Goma intră în circuitul european, ajungând la cunoscutele conflicte cu autorităţile comuniste de la Bucureşti, culminând cu \"Mişcarea 77\" şi soldate cu arestarea şi detenţia sa la Rahova. La 20 noiembrie 1977, Paul Goma, împreună cu soţia şi copilul pleacă în exil. Ajunşi la Paris, cer azil politic. Aici scriitorul va continua lupta sa anticomunistă.

Abia după revoluţie i se publică şi în România o parte dintre cărţi. Îi apar articole în revistele Vatra, Familia, Timpul, Jurnalul Literar.


Pro Oltenia

Pro Oltenia

Agenda ta zilnică va fi făcută printr-un click la www.pro-oltenia.ro şi cele mai interesante noutăţi le vei afla în câteva clipe. Conectaţi la cele mai importante canale de informaţii, cu tehnologie modernă şi folosirea tehnicilor jurnalistice de top, îţi oferim fotografii şi imagini video în exclusivitate. Sursa ta de ştiri online e cu tine: PRO Oltenia!

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă