Petre Daea a mințit! Ministrul Agriculturii a umflat raportul producției la porumb în 2017 și 2018

Petre Daea a mințit! Ministrul Agriculturii a umflat raportul producției la porumb în 2017 și 2018

13:51 17.07.2019
0

Obișnuit să raporteze producții record la hectar pe vrea lui Ceaușescu, ministrul Patre Daea a fost prins cu minciuna de către Comisia Europeană. Daea a mințit când a raportat o producție mai mare, instituția europeană trimitând Guvernului Dăncilă o scrisoare în care se cere o corectură rapidă a cifrelor. Inconștient, ministrul Agriculturii a umflat rapoartele privind producția agricolă pentru ca PSD să se poată lăuda. Prins cu minciuna, Daea se apără infantil, ca un școlar care este prins cu fițuica pe bancă.

Distribuie articol

Contactat de Digi24.ro, Petre Daea recunoaște existența scrisorii de la Comisia Europeană.

Digi24.ro: Vă sun în legătură cu acea scrisoare care ar fi fost trimisă la Ministerul Agriculturii de oficiali ai Uniunii Europene, conform căreia statisticile ar fi fost umflate la minister...

Petre Daea: E... haideţi dom’le, fiţi cuminţi... haideţi, fiţi cuminţi.

Digi24.ro: Şi voiam să vă...

Petre Daea: haideţi, fiţi cuminţi.

Digi24.ro:...cer un punct de vedere...

Petre Daea: Sunt comunicări între noi, sunt comunicări uzuale pe sistemul informaţional de fiecare dată. Sunt date care se transmit unele la o etapă, altele la altă etapă, nu-i niciun fel de problemă. Informaţiile, datele pe care le avem noi sunt date luate pe bază de semnătură, sunt date care certifică cu exactitate ceea ce s-a întâmplat, nu-i niciun fel de problemă, sunt interpretări diferite pe o temă pe care noi am gestionat-o printr-o comunicare profesionistă între noi şi Comisia Europeană. Sunt comunicări uzuale între noi şi Comisie privind punerea de acord pentru anumite situaţii, sunt întrebări pe care le pune Comisia, sunt răspunsuri pe care le dăm noi, sunt întrebări pe care le punem noi, le dă Comisia... Sunt de ordinul evidenţei aceste producţii pe care noi le-am obţinut în România şi care onorează şi Comisia Europeană şi onorează şi România şi pe fermierii români.

Digi24.ro: Spuneţi că această scrisoare care vă spune să revizuiţi statistici...

Petre Daea: Dar nu e vorba de revizuit statistici, dom’le, nu e vorba de revizuit statistici atâta timp cât... e punere de acord cu anumite informaţii pe care le dăm din România şi care au o anumită periodicitate. Spre exemplu stocurile, vă dau un exemplu, aşa, pentru dumneavoastră, stocurile se dau la sfârşit, stocurile pentru anul 2018 se dau la sfârşitul anului 2019. Sunt corecţii care se fac an de an, sunt puneri de acord cu datele pe care noi le transmitem, nu e vorba de a umfla producţia aici, doamne fereşte, păi nu vedem ce-i afară... Fiecare are posibilitatea... În agricultură lucrurile se văd, iar producţiile se pot vedea şi se cântăresc de fiecare dată de către fermieri şi se comunică pe baza datelor statistice. Sunt agreuri care se transmit, e agre-2a, agre-2b care se transmit pe bază de semnătura de către... pe la statistică, nu-i niciun fel de problemă din acest punct de vedere sunt, am văzut şi eu, sunt lucruri cu care ne confruntăm an de an ţinând seama de faptul că sunt diferenţe între perioadele de comunicare într-o parte şi alta. Noi avem date exacte, alţii fac estimări. Sunt situaţii pe care le-am întâlnit şi le vom întâlni în continuare.

Digi24.ro: Deci până la urmă spuneţi că e vorba de o punere în acord?

Petre Daea: Sigur că da. E vorba de punere în acord a stocurilor, practic, a balanței unei produs, în speță porumbul din 2018 și nu-i nimic altceva. Noi putem proba cu documente, cu verificări în teren, sunt multe canale de verificare a informațiilor respective.

În 2018, România a cultivat cea mai mare suprafaţă cu porumb boabe din Uniunea Europeană şi a obţinut şi cea mai mare producţie. La nivelul UE, 83,3% din suprafaţa totală cultivată cu porumb boabe a fost înregistrată în şapte state membre (România, Franţa, Ungaria, Polonia, Italia, Bulgaria şi Germania). România, cel mai mare cultivator de porumb boabe din Uniune, cu mai mult de o pătrime, a avut o pondere mai mare cu 0,4 puncte procentuale în anul 2018, faţă de anul 2017, în cadrul UE. În ceea ce priveşte producţia, 81,6% a fost obţinută în şapte state membre: România, Franţa, Ungaria, Italia, Polonia, Spania şi Bulgaria.

Suspiciunile Comisiei Europene legate de producțiile uriașe de porumb raportate de Guvernul de la București au apărut, scrie G4Media, după ce INS a anunțat creșteri de 4 milioane de tone anual la porumb în 2017 și 2018, în condițiile în care suprafața cultivată a fost mai mică și au fost înregistrate inundații și furtuni care au afectat culturile.

România a ocupat anul trecut primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte producţia de porumb, cu peste 18 milioane de tone recoltate de pe o suprafaţă de 2,415 milioane hectare.

„Mă aştept ca România să îşi păstreze poziţia de lider în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte producţia de porumb. Merită asta. România nu trebuie să părăsească locul unu la producţia de porumb şi va fi posibil de menţinut cu o singură condiţie: să readucem sistemul de irigaţii în funcţiune. În condiţiile în care aducem sistemul de irigaţii în funcţiune pe cele două milioane hectare, România, vrând-nevrând, prin rotaţia culturilor, prin decizia agrotehnică a fermierilor va însămânţa un milion hectare la irigat. Un milion hectare la irigat, cu 16 tone porumb la hectar fac 16 milioane tone. România pune în jur de 2,5 milioane hectare de porumb. Pe 1,5 milioane hectare, cât este diferenţa, dacă se realizează, în condiţiile cele mai grele de irigat, o producţie între 4 şi 5 tone, iată cum România depăşeste 23 de milioane de tone, ceea ce-i va consacra poziţia de lider în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte cultura porumbului şi merită asta”, declara Daea în luna martie anul acesta, citat de Agerpres.


Sursa: Digi24
Pro Oltenia

Pro Oltenia

Agenda ta zilnică va fi făcută printr-un click la www.pro-oltenia.ro şi cele mai interesante noutăţi le vei afla în câteva clipe. Conectaţi la cele mai importante canale de informaţii, cu tehnologie modernă şi folosirea tehnicilor jurnalistice de top, îţi oferim fotografii şi imagini video în exclusivitate. Sursa ta de ştiri online e cu tine: PRO Oltenia!

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă