Orașul lui Brâncuși, magnet pentru turiștii străini. Obiective turistice în Târgu Jiu

Orașul lui Brâncuși, magnet pentru turiștii străini. Obiective turistice în Târgu Jiu

19:10 28.06.2019
0

Coloana fără Sfârşit este situată în parcul cu același nume și reprezintă un adevărat „testament spiritual” al marelui artist, un adevărat Axis Mundi menit parcă să sprijine în veşnicie bolta cerului, fiind considerată de către Sidney Geist „punctul de vârf al artei moderne”. Se află la o distanță de 1.340 m față de Poarta Sărutului.

Distribuie articol

Construcţia Coloanei fără Sfârșit a început la mijlocul lui august 1937 la Petroşani în Atelierele Centrale (unde s-au turnat elementele) şi s-a încheiat în noiembrie al aceluiaşi an la Târgu-Jiu. Metalizarea – alămirea – ei s-a executat in lunile iunie – iulie 1938.

Coloana are o înălţime de 29,35 m şi este alcătuită din 15 elemente întregi, (Brâncuşi le spunea “mărgele”) de formă romboidală octaedrică, la care se adaugă alte 2 semielemente, unul la baza si altul la varf; primul semielement de la baza dă impresia că ar creşte din pământ, iar cel din vârf lasă impresia că s-ar putea continua la infinit.

Elementele (margelele) sunt din fontă metalizată, având fiecare 1,80m înălţime şi aproximativ 860 Kg, ele fiind montate pe un ax de oţel încastrat într-o fundaţie de beton cu latura de 5 m cu o formă de trunchi de piramidă, cu baza mare de 4,5 m, orientată în jos.

Brâncuşi însuşi a ales FONTA ca material de lucru, unul din motive fiind „posibilitatea de a «îmbrăca» acest material, de culoare neatrăgătoare, într-un strat metalic galben-auriu”. În urma discuţiilor purtate de Brâncuşi cu specialiştii de atunci în metalizare „a rezultat că sârma de alamă, aplicată prin pulverizare, putea să dea suprafeţei Coloanei culoarea şi strălucirea dorită de artist”. Alămirea s-a executat în lunile iunie-iulie 1938 .

Coloana fără Sfârşit a fost realizată tehnic de către inginerul Ştefan Georgescu – Gorjan, după modelul cioplit în lemn de tei de către Brâncuşi.

Raportul între înălţimea Coloanei şi înălţimea unui octaedru este de 16,2 adică de aproximativ 10 ori “numărul de aur” (1,618). Raportul matematic între baza mare, baza mică și înălțimea unui element este de 4:2:1.

Constantin Brâncuși spunea despre a sa Coloană Fără Sfârșit:

,,Coloanele mele (…) am făcut mai multe, doar una a reușit să urce spre cer.”

,,Coloana mea nu poate avea nici soclu, nici capitel, cum au coloanele antice, ea nu are nici început și nici sfârșit.”

„Coloana fără Sfârșit e aidoma unui cântec etern care ne poartă în infinit, dincolo de orice durere și bucurie artificială.”


Sursa imagine: https://www.targujiu.info/ro/atractii-turistice/obiective-turistice/?fbclid=IwAR3n7UjUhe358ZtqqQz_MHmIhZw9QIJEenbc6FmHXl1MxvKTIVoRTtxk5og
Elena Alexandru

Elena Alexandru

Profesia nu este deloc una ușoară, ci e chiar extrem de solicitantă, plină de dinamism ce aduce noi provocări în fiecare zi. Este însă foarte frumoasa. Recent am împlinit 19 ani de când profesez această minunată meserie.

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă