Nicolae Romanescu, un model de gospodar al Craiovei urmat de liberali. Evocare la Casa Romanescu și la Domul Belvedere

Nicolae Romanescu, un model de gospodar al Craiovei urmat de liberali. Evocare la Casa Romanescu și la Domul Belvedere

14:53 01.09.2019
0

Liberalii au cinstit memoria lui Nicolae Romanescu, cel care a fost primarul vizionar al Craiovei. Generația sa a realizat importante lucrări edilitare de care craiovenii beneficiază și astăzi. Sâmbătă, PNL Dolj a organizat o evocare la Casa Romanescu, unde, așa cu a spus scriitorul Mihai Firică, moderatorul și inițiatorul evenimentului, ,,actualii liberali suntem acasă la un liberal care a iubit Craiova și a știut că viitorul aparține oamenilor curajoși, punând bazele unei administrații moderne. Fundamentul Craiovei este unul liberal!,, La acest eveniment cu importanți oameni de cultură și lideri liberali din PNL Dolj. Cei prezenți au susținut că o schimbare majoră de abordare se impune în administrația locală și PNL are datoria de a prelua acest model nobil și eficient de administrare a Craiovei. Printre cei prezenți la evocare putem să-i amintim pe prof. Nicolae Marinescu, istoricul Mihai Ghiţulescu, deputatul Nicolae Giugea, europarlamentarul Marian-Jean Marinescu, deputatul Ionut Stroe, senatorul Mario Ovidiu Oprea, Alexandru Triță, consilierul local Marinel Florescu, consilierul local Doru Câplea, prof. univ. dr. Cristi Spulbăr, consilierul județean Dorin Constantin Mărgărit, prof. Oana Zaharie, Cosmin Brezniceanu și mulți alți oameni de cultură care au dorit să marcheze 88 de ani de la dispariția lui Nicolae Romanescu.

La ora 13.00, în Parcul Romanescu liberalii depus o coroană la bustul de la la intrarea principală și au așezat buchete de flori violet la Domul Belvedere, loc din care această mare personalitate veghează Craiova.

Evenimentul a fost susținut de către Comisia de Cultură, Culte și Minorități și de Comisia de Educație, Cercetare, Educație și Sport din PNL Dolj, în cadrul proiectului Primarii liberali ai Craiovei.

Distribuie articol

Nicolae Giugea, deputat PNL Dolj: La evenimentul găzduit de Casa Universitarilor a fost omagiat cel mai mare primar pe care l-a avut Craiova - Nicolae Romanescu. A fost, într-adevăr, un vizionar pentru că toate investițiile lui au schimbat în bine fața orașului. Fără teamă de a greși putem spune că Romanescu este cel care a modernizat Craiova din punct de vedere edilitar și urbanistic. Și a făcut acest lucru pentru că a avut o viziune asupra orașului.

Lecția lui Romanescu rămâne valabilă și azi - fără viziune nu poți construi nimic durabil.

Ionuț Stroe, deputat PNL Dolj: Evocarea figurilor emblematice ale istoriei Craiovei este o obligație. Azi despre cel mai important reprezentant al administrației locale, primarul liberal Nicolae Romanescu.

În anul 1931, la 31 august, primarul Nicolae Romanescu a murit. A lăsat cu limbă de moarte să fie înmormântat în picioare, nu culcat, cum se obișnuiește, ca să poată vedea de acolo orașul Craiova, să-l supravegheze, cum este gospodărit și păstrat și să fie dus la cimitir în car cu boi, însoțit de tineri și de tinere îmbrăcați în costume naționale.

Să fie aduse numai flori violet.

Pe 31 august 2019, liberalii craioveni i-au așezat la locul de veci buchete de flori violet.

NICOLAE P. ROMANESCU (18 febr. 1853 - 31 aug. 1931)

Fiul lui Petrache Romanescu. Face clasele primare la Craiova, apoi Liceul Louis le Grand, continuat la Aix-enProvence; studii de sociologie, literatură şi drept la Paris şi Liège. În 1875 s-a întors în Craiova, unde a început activități economice în agricultură și s-a implicat în politica liberală. A fost consilier comunal al oraşului Craiova (1883), deputat al Colegiului III Dolj (1884-1921), senator. Din 1922 a devenit senator de drept şi vicepreşedinte al Senatului. A contribuit la adoptarea unui nou tarif vamal şi la reorganizarea şcolilor primare. Primar al Craiovei în 1898, 1901-1905, 1914-1916, 1929; a contribuit la modernizarea oraşului prin lucrări edilitar-gospodăreşti.

În 1885 a întemeiat o Şcoală de menaj la Craiova, iar în 1901 a introdus cel dintâi atelier-şcoală din ţară. A ctitorit parcul din Craiova, proiectat de arhitectul peisagist francez E. Redont. Proiectul a primit Medalia de Aur la Expoziţia Mondială de la Paris din 1900. Parcul a fost inaugurat în 1903 în prezenţa Regelui României, Carol I, a principelui Ferdinand, a primului ministru Dimitrie Sturza, a prefectului de Dolj, Iulian C. Vrăbiescu şi a mii de craioveni.

Din lucrările edilitare făcute în vremea sa, ca primar, amintim: aducerea apei potabile, iluminatul public, pavarea străzilor, amenajarea pieţii centrale şi extinderea abatorului.

A fost director politic şi proprietar al ziarelor Opiniunea şi Acţiunea liberală (1887-1893). A fost membru al Oficiului Internaţional pentru protecţia legală a muncitorilor din Basel. A donat Fundaţiei Alexandru şi Aristia Aman, cu un an înaintea morţii, impresionanta sa bibliotecă şi colecţia sa de artă. A donat cărţi şi Bibliotecii Baroului Dolj. Colecţia sa de artă a cuprins tablouri din şcoala italiană şi olandeză, secolele XVI-XVII; tablouri ale unor pictori români; piese de artă decorativă străină: mobilier, poţelanuri, tapiserii, panouri şi frescă de la biserica din Creţeşti-Dolj. Bibliofil, a colecţionat cărţi valoroase din secolele XVI-XVIII, de la editori vestiţi (Elzevir, Aldus Manutius, Estienne, Didot); cărţi româneşti vechi; două ediţii de lux, în tiraj limitat, bibliofile; cu însemnări; cu ex-librisurile româneşti şi străine.

Nicolae Romanescu s-a stins din viață în 31 august 1931 și a fost înmormântt în cimitirul Ungureni din Craiova. În 1978, cu acordul familiei, osemintele au fost așeyate în Domul Belvedere de pe înălțimea Carmen Sylva din parcul Nicolae Romanescu. Cu puțin timp înainte de deces și-a exprimat dorința de a fi înmormântat vertical, „în picioare“, pentru a putea să privească orașul său iubit. Și-a mai exprimat dorința ca trupul să fie dus cu un car de boi, însoțit de tineri în costume populare, care să-i așeze flori violet.

Nicolae Romanescu: „Am iubit Craiova ca pe o mamă, și aș putea zice ca pe o iubită, ca pe o promisă, pe care am dori să o vedem cât mai fericită, să o ridicăm cât mai sus. Să ne ajute Dumnezeu ca, în unire și armonie, să muncim pentru binele orașului nostru“.


Pro Oltenia

Pro Oltenia

Agenda ta zilnică va fi făcută printr-un click la www.pro-oltenia.ro şi cele mai interesante noutăţi le vei afla în câteva clipe. Conectaţi la cele mai importante canale de informaţii, cu tehnologie modernă şi folosirea tehnicilor jurnalistice de top, îţi oferim fotografii şi imagini video în exclusivitate. Sursa ta de ştiri online e cu tine: PRO Oltenia!

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă