Mario Vargas Llosa a fost primit în Academia Franceză, ocupând cel de-al optsprezecelea fotoliu și devenind astfel primul membru al așa-numiților Immortels (Nemuritori), fără ca vreuna dintre cărțile sale să fi fost scrisă în franceză.
Ceremonia va avea loc pe 9 februarie 2023, când Mario Vargas Llosa va citi discursul de recepție.
Pentru Mario Vargas Llosa aceasta este cea mai recentă recunoaștere dintr-o listă lungă de premii și distincții. Opera sa a fost de curând inclusă în prestigioasa colecție de clasici „La Pléiade“, publicată de Gallimard. În 2010 a primit Premiul Nobel pentru literatură, pentru „cartografierea structurilor puterii, pentru imaginile sale pătrunzătoare, care vorbesc despre rezistența individului, revolta și eșecul său“.
Distribuie articol
Numeroase dintre romanele sale au ca temă corupția morală care deturnează o țară aflată sub dictatură: în Peru, aceea a generalului Odría în Conversație la Catedrala, sau a lui Fujimori în Cinci colțuri; regimul de teroare al lui Leónidas Trujillo din Sărbătoarea Țapului și Guatemala turbulentă din Vremuri grele.
Romanele lui Mario Vargas Llosa s-au îndreptat de asemenea spre personaje istorice fascinante, cum ar fi activista feministă Flora Tristán, pictorul Paul Gaugain, în Paradisul de după colț, și, în Visul celtului, naționalistul irlandez Roger Casement, care a jucat un rol esențial în denunțarea ororilor colonialismului din Congo și Amazonia. Llosa a fost lăudat și pentru reconstrucția impresionantă pe care o oferă revoltei țăranilor împotriva armatei braziliene în războiul purtat la Canudos, în Războiul sfârșitului lumii.
Un alt filon al romanelor sale conturează o imagine vie a țării în care a trebuit să trăiască: Peru. Orașul și câinii, primul său roman, un debut despre care s-a vorbit mult, îl plasează în epicentrul boomului literar latino-american și evocă experiența sa de elev al liceului militar. Cititorii pot observa progresul și poticnirile ţării în ultimele decenii, urmându-l pe sergentul Lituma, un personaj recurent în multe dintre romanele sale peruviene, de la Casa verde la Eroul discret.
Pe lângă romane, a scris povestiri și piese de teatru, dar imaginea esențială a lui Mario Vargas Llosa este aceea a unui intelectual având contribuții continue în presă vreme de decenii la rând, ca eseist ale cărui principale preocupări au fost și sunt cultura – literatura, în special – și gândirea politică.
Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.