Inedit! A pictat codul rutier într-o şcoală de şoferi din Vâlcea

Inedit! A pictat codul rutier într-o şcoală de şoferi din Vâlcea

07:47 19.09.2019
0

Semnele de circulaţie de la o şcoală de şoferi din Vâlcea au fost pictate de un artist vâlcean pe pereţii clădirii, devenind prima şcoală pictată din Uniunea Europeană cu asemenea înfăţişare. Lucrarea îi aparţine artistului Adrian Luţă care de asemenea, lucrează acum şi la cea mai veche unitate de cazare din Horezu, judeţul Vâlcea, care este în plin proces de modernizare a faţadei cu picturi care includ simboluri specifice ceramicii tradiţionale de Hurezi, inclusă în patrimoniul UNESCO, dar şi imagini ale monumentelor de patrimoniu din oraş.

Distribuie articol

„Este vorba despre o suprafaţă de peste 1.000 mp pătraţi pe care deja au fost pictatate monumente precum Mănăstirea Hurezi, dar şi Hora Unirii, cocoşul de Hurezi, Hanul Horezu la începuturile sale, precum şi alte simboluri pe care le regăsim în ceramica de Horezu. La final, cu siguranţă, va fi singurul hotel din România a cărui faţadă este pictată sută la sută, de la un capăt la altul”, spun e artistul.

Acesta se laudă şi cu o altă lucrare finalizată acum, prima şcoală de şoferi pictată din Uniunea Europeană. „Este prima școală pictată din Uniunea europeană și Europa. Am pictat codul rutier pe pereţii şcolii. De la semnele de ciruclaţie până la intersecţii. Scopurile au fost, unui estetic, altul educativ”, spune artistul.

Școală cuprinde imagini din codul rutier. "Eu le-am împărțit pe registre. Vă spun cu certitudine. Am cercetat în toată Europa. Deocamdată la nivel mondial nu am cercetat încă. Eu sunt primul pictor care pictează codul rutier. Practic am reușit să îmbin codul rutier cu pictura. Așa am creat un nou gen de artă. Am denumit-o simplu și la obiect Arta Rutieră. Sau Arta Codului Rutier, pe înţelesul tuturor. Obiectivul acestei arte a codului rutier este de atrage vizual oamenii de a explica într-un mod cât mai simplu codul rutier”, mai spune artistul. Acesta mai spune că, cursanții de la școală de șoferi și oamenii obișnuiți vor perceape vizual aceste scene din cod, că să cunoască cât mai mult legile să conducă mai precaut și să știe cum să conducă în trafic.

Profesorul de artă, de 27 de ani, din Râmnicu Vâlcea vrea să intre în Cartea Recordurilor cu cea mai mare icoană pe sticlă realizată vreodată. Adrian Luţă, ajutat de câţiva tineri, lucrează la un ansamblu din trei icoane pictate pe sticlă. Ei speră ca lucrarea, de 8 X 7 metri, demnă de Guinness Book.

Artistul Adrian Luţă a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii Bucureşti, unde a studiat pictură şi restaurare. A absolvit masterul în acelaşi domeniu, iar acum este doctorand la Facultatea de Litere a aceleiaşi universităţi.


Elena Alexandru

Elena Alexandru

Profesia nu este deloc una ușoară, ci e chiar extrem de solicitantă, plină de dinamism ce aduce noi provocări în fiecare zi. Este însă foarte frumoasa. Recent am împlinit 19 ani de când profesez această minunată meserie.

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă