Harry Truman despre 23 august: Regele Mihai I a adus o contribuție extraordinară la cauza libertății și democrației

Harry Truman despre 23 august: Regele Mihai I a adus o contribuție extraordinară la cauza libertății și democrației

10:15 23.08.2019
0

Actul istoric de la 23 august 1944 prin care Regele Mihai a decis alăturarea României de Aliați în cel de Al Doilea Război Mondial a fost denaturat de către propaganda comunistă dar considerat drept un act de mare curaj de către lumea liberă, în special de către SUA și democrațiile autentice. Un act inedit, care arată prețuirea lumii întregi pentru Regele Mihai este documentul semnat de Harry Truman, al 33-lea Președinte al Statelor Unite ale Americii, prin care Majestății Sale i se aduc mulțumiri pentru salvarea a sute de mii de vieți și scurtarea războiului.

Distribuie articol

Casa Albă

Washington

Citație pentru Legiunea de Merit

în grad de Chief Commander

Majestatea Sa Regele Mihai I al României a dat dovadă de un comportament excepțional de merituos în exercitarea unui serviciu remarcabil pentru cauza Națiunilor Aliate în lupta lor împotriva Germaniei hitleriste. În iulie și august 1944, Națiunea sa, sub dominația unui regim dictatorial peste care Regele nu avea control, aliindu-se cu agresorii germani, el, Regele Mihai I, a reușit să dea țel, direcție și inspirație forțelor interne, necoordonate până atunci, care se opuneau conducerii dictatorului.

În culminarea eforturilor sale, pe 23 august 1944, deși capitala lui era încă dominată de trupele germane, el personal, din propria lui inițiativă, și în completă nepăsare pentru sigurața lui personală, a dat semnalul pentru o lovitură de stat ordonând gardelor palatului său să aresteze pe dictator și principalii lui miniștri. Imediat apoi, într-o inspirată proclamație către țară adresată la radio, el a declarat țării decizia lui de a scoate România de sub jugul nazist și a chemat Armata să se întoarcă împotriva trupelor germane, și să ucidă, captureze prizonieri sau să-i alunge din țară. Puși în fața acestui frontal și puternic act din partea suveranului lor, răspunsul poporului român și al armatei române a fost imediat și din toată inima, cu rezultatul că, în doar câteva zile, cea mai mare parte a teritoriului României a fost eliberat de sub controlul nazist, și linia principală a rezistenței germane pe frontul de Sud-Est a fost alungat mai mult de cinci sute de kilometri spre Nord-Vest.

Prin judecata lui superioară, prin ascuțimea acțiunii sale și prin înaltul caracter al cârmuirii sale personale, Regele Mihai I a adus o contribuție extraordinară la cauza libertății și democrației.

Semnat, Harry Truman

(al 33-lea Președinte al Statelor Unite ale Americii)


Pro Oltenia

Pro Oltenia

Agenda ta zilnică va fi făcută printr-un click la www.pro-oltenia.ro şi cele mai interesante noutăţi le vei afla în câteva clipe. Conectaţi la cele mai importante canale de informaţii, cu tehnologie modernă şi folosirea tehnicilor jurnalistice de top, îţi oferim fotografii şi imagini video în exclusivitate. Sursa ta de ştiri online e cu tine: PRO Oltenia!

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă