Valentin Boiangiu, împreuna cu sora sa, Gabriela, au propus, cu mulţi ani în urmă, o expoziţie şi provocatoare şi captivantă, la Muzeul de Artă Craiova: Home / Acasă.
Chiar dacă ei lucrează, sunt artişti şi profesori de artă, pe alte meleaguri, în permanenţă s-au raportat şi la spaţiul nostru cultural. De aceea au şi construito galerie de artă. Şi nu oriounde, într-un sat la 20 km de Craiova, la Dâlga. Dacă o iei prin Ţuglui, cum iese şoseaua din pădure, galeria e a doua casă pe drepta, la intarea in sat. DalgArt este un spaţiu cultural deschis creatorilor, plasat într-un mediu natural încântător. Jiul este dincolo de o culme, grădina se întinde pe o coastă, casele din jur sunt pline de flori.
Distribuie articol
Valentin Boiangiu a pornit în 2017 un proiect care se revendică de la avangardiştii pe care a ajuns a-i "întâlni" la ei acasă, fiind, de o vreme încoace, profesor la Şcoala Britanică de Artă din Moscova. Lucrările lui, grupate sub titlul Moscow Report, au intrat în relaţie cu stilul celor de acum un veac, dar şi cu reprezentările culturale ale epocii. Tablouri şi instalaţii, folosind chiar şi obiecte de uz comun, cu patină istorică, reaşezate după o idee superioară. Gabriela Boiangiu are expus combinaţii subtile de elemente care dau şi identitate culturală dar şi o deschidere spre universalitate. Ea a iniţiat şi proiectul Drawing Dialogue, prin care artişti din diferite ţări au lucrat înseriat la o lucrare (începută de un artist şi continuată de altul, după propria viziune şi în baza unui dialog artistic.
Pe 3 august, la ora 18.30, Valentin Boiangiu vine cu volumul doi din Moscow Report. Lucrări noi, preocuparea lui majoră fiind de a bloca istoria pentru a scoate la lumină esteticul din ceea ce ne înconjoară. \'Gazeta de Sud\' a avut surpriza de a vedea cum un exemplar al ziarului a căpătat un alt aspect prin transformarea artistică în culoare.
Duminică 4 august, copiii care vor să deseneze împreună cu artiştii sunt aşteptaţi la DalgArt
(copiii din Dâlga şi nu doar de acolo), în premieră, pentru o lecţie de desen cu lumina. Copii de la vârsta de la 2 până la 15 ani pot veni pentru o oră de artă. Procesul care va fi utilizat pentru a impresiona o bucată de hârtie se numeşte cianotipie şi este un proces fotografic rudimentar prin care o soluţie fotosensibilă este utilizată cu lumina naturală pentru a captura forme ale unor obiecte, de obicei plante, pe suprafaţa de hârtie. Toate încercările vor fi luate de către copii acasă pentru a se bucura de propriile creaţii.
Marius DOBRIN
Despre cum a fost în 2017 puteţi vedea la acest link:
https://www.youtube.com/watch?v=8uTL-Sh4GlU
Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.