Compania Națională “Poșta Română” a lansat astăzi, în 8 orașe din țară, inclusiv în Craiova, o colecție unică a 100 de cărți poștale și 100 de NFT-uri cu figuri ale românilor care au opus rezistență regimului comunist, majoritatea fiind arestați. 92 de figuri aparțin unor disidenți necunoscuți până acum publicului și alcătuiesc colecția de cărți poștale, “Eroi anonimi”. Restul de 8 reprezintă personalități marcante anticomuniste. Doru Câplea, directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română - sucursala Craiova, a precizat că prin această campanie Poşta Română doreşte să transmită că nu trebuie să ne uităm trecutul. La evenimentul de la Craiovca au fost prezenți Mihai Firică, președintele Uniunii Scriitorilor din România Filiala Craiova, și istoricul Mihai Ghițulescu.
Atât cărțile poștale, cât și NFT-urile, sunt parte a campaniei “Demnitate și curaj” inițiată de Poșta Română, în parteneriat cu Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), Editura Humanitas, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică ICI-București, și cu sprijinul Teatrului Național București.
Campania, inspirată de anul Centenar Monica Lovinescu - 2023, își propune să îi omagieze și să îi promoveze pe românii care au îndrăznit să sfideze regimul comunist și să lupte pentru drepturile și convingerile lor, indiferent de consecințe.
Cărțile poștale cu cele 8 personalități binecunoscute publicului (Monica Lovinescu, Ecaterina Bălăcioiu, Virgil Ierunca, Dinu Pillat, Adriana Georgescu, Annie Bentoiu, Elisabeta Rizea, Anița Nandriș-Cudla) vor putea fi cumpărate din oficiile poștale, cât de curând, și alcătuiesc colecția de cărți poștale, “Chipuri ale rezistenței”. Restul cărților poștale din colecția “Eroi anonimi” vor fi puse în circulație gratuit, în toată țara, în cadrul sesiunilor naționale de informare și conștientizare a valorilor românești derulate prin campania națională “Demnitate și curaj”.
„Dăm startul campaniei «Demnitate și Curaj», un proiect al Companiei Naționale Poșta Română, care marchează anul centenar Monica Lovinescu – vocea demnității de la radio Europa Liberă și prin care îi cinstim pe românii care au îndrăznit să lupte cu sistemul comunist, indiferent de consecințele pe care și le-au asumat și de ororile la care au fost supuși.
Cu prilejul acestei campanii, lansăm o colecție unicat, de 100 de cărți poștale. Lansăm un număr de 10 cărți poștale a unor figuri foarte cunoscute la nivel național. Totodată, lansăm și 90 de cărți poștale ce conțin figuri ale unor eroi locali, remarcate în dosarele pe care le-am avut puse la dispoziție pentru a obține date.
Anunțăm și lansarea, la nivel național, a unui NFT, la nivel național. Vom face demersuri, ne vom adresa mai multor factori care ar putea fi interesați de această campanile, tocmai pentru a se afla lucruri importante despre cei care au reușit să sfideze regimul comunist și să ducă o luptă continuă pentru convingerile lor”, a precizat Doru Câplea .
Distribuie articol
Prezent la conferința de presă, orgnizată luni la sediul Poștei Române Sucursala Craiova, Mihai Firică, președintele Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Craiova, a vorbit despre curajul celor care au luptat pentru libertatea de exprimare, punctând importanța unei astfel de campanii.
„Vorbim de personalități, de oameni adevărați, care au luptat pentru libertate. Dacă ne raportăm la perioada de dinainte de 1989, vorbim despre o societate în care nu se putea vorbi liber, în care nu se putea comunicat firesc. Atunci exista cenzură, existau temnițele comuniste. Este un adevăr istoric. Vreau să felicit Compania Naţională Poşta Română pentru această iniţiativă, construită alături de parteneri prestigioşi, care găsesc de cuviinţă în anul centenar Monica Lovinescu să marcheze, prin diseminarea acestor informaţii publice, faptele eroice ale acelor români care au luptat pentru libertate, fie că au făcut-o din exil de la microfonul unor posturi de radio precum Europa Liberă, fie că au făcut-o de aici, prin opere literare sau culturale, sau oameni anonimi, care a considerat că trebuie să le dea un semn celorlalţi din societate”, a precizat scriitorul Mihai Firică.
La rândul său, istoricul Mihai Ghițulescu a menționat că această acțiune este foarte utilă și că locul pentru prezentarea campaniei a fost bine ales, „știut fiind că o bună parte a materialului de lucru al securității îl reprezenta corespondența”, a punctat acesta.
Povești noi ale disidenților necunoscuți pot fi urmărite pe landing page-ul campaniei ”Demnitate și curaj”, care poate fi accesat aici: https://www.posta-romana.ro/demnitate-si-curaj/, precum și pe codul QR aflat pe spatele fiecărei cărți poștale. Știri și informații vor fi postate pe pagina de Facebook, https://www.facebook.com/profile.php?id=61553487186645, precum și pe canalele de social media ale Companiei Naționale “Poșta Română”. NFT-urile pot fi cumpărate de pe platforma ICI: https://nft.ici.ro/, începând cu data de 20 noiembrie.
Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.