Delicioasele prune uscate de la Leleasca ajung pe mesele străinilor

Delicioasele prune uscate de la Leleasca ajung pe mesele străinilor

08:42 16.07.2019
0

Sunt renumite în întreaga ţară, iar localitatea este vestită pentru aceste delicatese. Este vorba despre prunele uscate de la Leasca, o localitatea din Olt care au ajuns şi pe mesele străinilor. În zonă nu mai sunt mulţi dintre localnici care se ocupă cu preparea acestor delicatese, ele se vând şi în supermarketuri, în zonă fiind o societate care se ocupă de pregîrirea şi amblarea acestora.

Distribuie articol

Din 150 de cuptoare de uscat prune, câte erau până acum câţiva ani, anul acesta mai funcţionează doar un sfert. Chiar şi aşa, cele care încă se mai pregătesc aici ajung şi în supermarketuri din ţară, dar şi în stărinătate. Localnicii spun că o soluţie ar fi construirea uunui centru de gros de unde să-şi poată vinde organizat marfa. Delicatesele din această zonă ajung apoi în piete si supermarketuri, dar şi peste hotare, pentru că şi străinii au prins gustul lor şi le folosesc în diverse preparate.

"Am încercat să păstrăm tradiţia locului şi principala îndeletnicire a localnicilor din Leleasca de a usca prunele, modalitate de a conserva aceste fructe pe timpul sezonului rece. Produsul nostru Prune uscate de Leleasca este unul 100% Natural, atestat de către Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, conform ultimelor prevederi legale, în vigoare, Tradițional. Ambalăm acest produs în caserole și vase de lut cu 500 și 200 grame prune, gata pentru consum. Ambalajele conțin prune întregi, cu sâmbure, fără sâmbure și umplute cu nucă, conținutul de apă fiind de maxim 20 % din cantitatea inițială de apă a fructului crud", spune Mădălina Stancu, una dintre producătorii din Leleasca.

Aceasta spune că produsul lor este singurul produs de pe piață ambalat și gata pentru consum, cu aceste caracteristici. \" De menționat că prunele nu conțin aditivi, conservanți, E-uri, deshidratarea acestora fiind făcută într-un interval de 24 ore, în cuptor tradițional din pământ, lemn și cărămidă, la o temperatură între 40- 60 grade C. Focul în cuptor este alimentat cu lemne dar prunele nu conțin fum, nu sunt afumate. Produsele noastre pot fi cumpărate din magazine mari din capitală sau pot fi comandate aici\", mai spune aceasta.

Pe vremuri comuna Leleasca din judetul Olt era cel mai important exportator de prune din Europa.


Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă