Cultura de afine, distrusă de grindină!  Producţia în acest an este la jumătate!

Cultura de afine, distrusă de grindină! Producţia în acest an este la jumătate!

20:06 26.06.2020
0

Grindina a distrus jumătate din producția de afine din județele Olt și Dolj. Producătorii se plâng că nu primesc despăgubiri de la Guvern. Nici firmele de asigurări nu i-au despăgubit. Totul ar fi putut fi evitat, dacă în zonă ar fi fost un sistem antigrindină. Şi pepenii ar fi putut fi salvaţi în această zonă. Cel mai apropiat sistem antigrindină este la o distanţă de 50 de kilometri de aceste culturi.

Distribuie articol

În localitatea Ianca din judeţul Olt au fost cultivate peste 30 de hectare cu afine. Producţia este era una record dacă fructele nu erau lovite de grindină. Acum doar jumătate din producţie mai este salvată. Aici de două zile muncesc aproximativ 200 de zilieri.

„Lăsând la o parte toate impedimentele pe care le-am avut cu pandemia de covid 19 noi ne-am continuat activitatea şi am continuar să protejăm plantaţia, Un singur imediment am avut în data de 21 mai cu grindina, iar acum 40-50 la sută din cultură e efctată şi ne-au dat planurile peste cap”, spune Ionel Simion – manager plantaţie afine.

Zilierii muncesc cu mască şi mănuşi pentru a respecta regulile din pandemie, dar sunt foarte mulţumiţi că au un loc de muncă. Mulţi şi-au pierdut locurile de muncă în străinătate unde au muncit până când a apărut virusul.

La 30 de kilometri distanţă se află o altă plantaţie, la Ostroveni care se întinde pe 30 de hectare şi care a fost deja recontată. Fructele au ajuns deja în Germania.


Elena Alexandru

Elena Alexandru

Profesia nu este deloc una ușoară, ci e chiar extrem de solicitantă, plină de dinamism ce aduce noi provocări în fiecare zi. Este însă foarte frumoasa. Recent am împlinit 19 ani de când profesez această minunată meserie.

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă