Avioane Craiova modernizează, cu 275 de milioane de lei, zece avioane pentru antrenamentele piloților din Forțele Aeriene

Avioane Craiova modernizează, cu 275 de milioane de lei, zece avioane pentru antrenamentele piloților din Forțele Aeriene

14:14 14.08.2020
0

Zece aeronave IAR 99 SN din dotarea MApN, pe care se vor antrena viitorii piloţi de F16, vor fi modernizate în baza unui contract care a fost semnat, astăzi, la Craiova, în prezenţa premierului Ludovic Orban. Valoarea acordului este de 275 milioane lei şi are o durată de realizare de 4 ani.

Distribuie articol

Nicolae Ciucă: Ne-am angajat să facem tot ceea ce este posibil astfel încât el să poată fi pus în practică. În acest moment discutăm de numărul de avioane pe care l-a precizat domnul director. Valoarea totală a contractului este de 275 de milioane de lei fără TVA. Are o durată de realizare de 48 de luni. Primul avion așteptăm să intre în testele de verificare după 22 de luni și astfel, la finalul celor patru ani, să putem să avem toate cele 10 avioane modernizate.

Noi am pus mare preț și, totodată, avem speranța că acest echipament va asigura suportul tehnic pentru ceea ce înseamnă pregătirea tinerilor piloți din Forțele Aeriene Române, astfel încât să poată să facă trecerea pe avioanele supersonice F-16.

Totodată, prin acest program nu ne-am limitat doar la această capabilitate, ci, dincolo de antrenamentul de zbor, piloții vor putea fi pregătiţi și pentru antrenamentul de luptă și, folosind această capabilitate, de asemenea, pentru tot ceea ce înseamnă sprijinul aerian în acțiuni militare concrete.

Ca atare, este un demers complex, de anvergură, și sperăm ca el să reprezinte un punct de plecare pentru tot ceea ce înseamnă toate celelalte elemente de dezvoltare și evoluție tehnologică în industria aeronautică românească, ale cărei produse sunt atât de necesare Forțelor Aeriene Române. A fost un angajament ca o valoare cât mai mare din bugetul Ministerului Apărării Naționale să se îndrepte către industria națională de apărare și credem că prin acest demers ne aflăm doar în partea de început, având în continuare proiecte și programe majore, care să se concretizeze în produse de care armata noastră are nevoie. Înainte de a încheia, înapoia mea se află doi reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale, şeful Departamentului General de Armamente şi locţiitorul şefului Statului Major al Apărării, de asemenea, sunt reprezentanţii întreprinderii cărora vreau să le mulţumesc pentru efortul pe care l-au făcut, astfel încât să putem astăzi să semnăm acest contract. Vă mulţumesc.

Virgil Popescu: Domnule prim-ministru, domnule ministru al apărării, doamnelor și domnilor invitați, da, se poate! Am venit în februarie și am spus că vom veni cu lucruri concrete și astăzi am semnat contractul de peste 275 de milioane lei pentru modernizarea a 10 aeronave IAR-99. Diseară, în ședința de guvern, vom întri statutul fabricii Avioane Craiova și vom aproba memorandumul prin care Avioane Craiova va fi declarat Centru național de mentenanță IAR-99, în așa fel încât Avioane Craiova să fie de referință pentru modernizarea acestor avioane. Am arătat că. dacă dorim și promitem un lucru, îl facem. Vom arăta în continuare aceeași deschidere pentru Avioane Craiova. Sunt convins şi o să vedeți că vor mai urma lucruri bune pentru Avioane Craiova. Aveți încredere că ne ocupăm de industria de apărare și dorim ca această industrie strategică să se dezvolte în continuare. Mulţumesc.

Ludovic Orban: I-m invitat pe cei doi piloţi, care ne-au încântat cu lupingurile şi cu tonourile cu câteva minute înainte, pe domnul comandant Arghiropol şi pe domnul locţiitor Niculescu. Voi fi foarte scurt. După cum bine știți, România a aprobat un program de înzestrare în valoare de peste 90 de miliarde, un program pe 10 ani, un program care să asigure României toate capacitățile de apărare, să permită Armatei Române să fie pregătită în orice moment să facă față oricărei situații. Ştim că România e la răscruce de vânturi, unde se întâlnesc plăci tectonice şi din acest motiv noi trebuie să investim în apărare, să investim în dezvoltarea capabilităţilor defensive, să investim în pregătirea militarilor români.

Odată cu acest program, obiectivul pe care îl urmărim este acela de a asigura dezvoltarea economică, de a dezvolta sau de a menţine capacităţi industriale, de a genera locuri de muncă, de a asigura transfer tehnologic, transfer de know-how, de asemenea, urmărim obiectivul de a obţine cât mai multe investiţii în cercetare, inovare, dezvoltare. Prin mecanismele gândite în cadrul contractelor pe care le vom face, de înzestrare, avem ca obiectiv clar stabilit acela de a crea cât mai multe locuri de muncă bine plătite pentru români. Se ştie că în industria de apărare, care este o industrie de înaltă tehnologie, este nevoie de oameni bine pregătiţi, inteligenţa românească există din belşug, avem oameni bine pregătiţi, totul este ca ei să aibă cu adevărat unde să îşi exercite profesia, abilităţile meseriei şi să poată să genereze plusvaloare. Urmărim ca acest program de înzestrare şi alte programe ulterioare care vor veni, să permită un avans tehnologic important, care de asemenea să aibă efecte benefice şi pentru industria civilă, în mod evident.

Închei prin a spune atât: în februarie am fost aici şi cred că puţină lume chiar ne-a crezut şi mă gândesc că puţini au crezut, chiar dintre angajaţi, pe care îi salut, că vom semna acest contract. Iată că acest contract este semnat. Sigur că noi, ca guvern, mai avem un ultim act de adoptat, un memorandum de asigurare a garanţiei de bune execuţii şi de garanţia pentru avans, memorandum pe care îl vom adopta în cursul şedinţei de guvern din această seară. În rest, rămâne la priceperea, competenţa echipei de la Întreprinderea de Avioane Craiova să deruleze acest contract în cele mai bune condiţii şi să utilizeze toate oportunităţile care pot să rezulte din derularea acestui contract.


Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

Conectare



Cont nou



Resetare parolă