Năstase și Mitrea, cetățeni de onoare ai Craiovei? Liberalii cer retragerea titlurilor celor doi condamnați penal

Năstase și Mitrea, cetățeni de onoare ai Craiovei? Liberalii cer retragerea titlurilor celor doi condamnați penal

20:13 25.09.2019
0

Doi dintre cetățenii de onoare ai Craiovei au fost condamnați penal dar și-au păstrat titlurile, în ciuda regulamentului de acordare care prevede în mod expres retragerea respectivelor dinstincții. Este vorba de Adrian Năstase și Miron Mitrea, ambii condamnați pentru fapte grave de corupție.

Consilierii PNL Craiova vor cere, în ședința de joi 26 septembrie, ca respectivilor politicieni să li se retragă titlurile și invocă Regulamentul de acordare a titlului de cetățean de onoare, articolele 14 și 15. În câteva rânduri, consilierii PSD (care domină Consiliul Local Craiova cu un număr de 19 din totalul de 27) și primarul Genoiu s-au opus retragerii titlului de onoare penalului Adrian Năstase. Din nou, cei șase consilieri PNL vor cere retragerea titlurilor, de această dată la pachet Năstase-Mitrea, și adoptarea unei hotărâri prin votul tuturor consilierilor.

Distribuie articol

Într-un comunicat de presă, consilierii PNL arată motivele cererii lor căreia majoritatea PSD și primarul Genoiu nu ar mai trebui să se opună:

În Regulamentul cadru pentru acordarea titlului de „Cetăţean de Onoare” al municipiului Craiova, avem prevazute la capitolul IV conditiile pentru retragerea acestui titlu:

“CAPITOLUL IV:

SANCTIUNI Art. 14 Desfasurarea unor activitati cu caracter ostil localitatii si locuitorilor acesteia, precum si condamnarea printr-o hotarare judecatoresca definitiva si irevocabila atrage dupa sine RETRAGEREA titlului de Cetatean de Onoare si pierderea drepturilor cuprinse in Capitolul II al prezentului regulament.

15 Retragerea titlului se va adopta in sedinta publica a Consiliului Local al municipiului Craiova, respectandu-se prevederile legale din prezentul regulament, aspect ce va fi adus la cunostinta publică prin comunicare întrun cotidian local.”

„Trebuie respectat regulamentul Consiliului Local, care la art. 14 spune că în cazul unei condamnări penale definitive şi irevocabile se retrage titlul de cetăţean de onoare. Este o stare de fapt că această calitate a încetat. Trebuie doar s-o constate cineva. Este normal să nu avem cetăţeni de onoare condamnaţi penal“, a precizat consilierul Flavius Sirop într-o conferință de presă desfășurată astăzi la sediul PNL Dolj.

MIRON MITREA a fost condamnat definitiv, pe data de 13 februarie 2015, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare, pentru că a primit foloase necuvenite din partea fostului şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii Irina Jianu, în perioada 2001-2002, în valoare totală de 927.420 de lei, în schimbul numirii şi menţinerii acesteia în funcţie, potrivit informațiilor preluate de presă.

A fost pus în libertate de Tribunalul Constanţa în luna mai 2016.

ADRIAN NĂSTASE a fost condamnat de două ori la pedepse de 2, respectiv patru ani de închisoare, în dosarul Trofeul Calităţii şi Zambaccian. După ce a fost încarcerat la penitenciarul Jilava, pedepsele i-au fost contopite, iar Curtea de Apel Bucureşti i-a mai aplicat un spor de 6 luni, aşa că în final Adrian Năstase trebuia să ispăşească patru ani şi jumătate de închisoare.

A ieşit însă din spatele gratiilor, în 2014, după niciun an petrecut în penitenciar.


Pro Oltenia

Pro Oltenia

Agenda ta zilnică va fi făcută printr-un click la www.pro-oltenia.ro şi cele mai interesante noutăţi le vei afla în câteva clipe. Conectaţi la cele mai importante canale de informaţii, cu tehnologie modernă şi folosirea tehnicilor jurnalistice de top, îţi oferim fotografii şi imagini video în exclusivitate. Sursa ta de ştiri online e cu tine: PRO Oltenia!

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

Conectare



Cont nou



Resetare parolă