A început recoltatul cartofilor timpurii, în Călăraşi - Dolj!  Producătorii obţin 7 lei pentru un kilogram de cartofi

A început recoltatul cartofilor timpurii, în Călăraşi - Dolj! Producătorii obţin 7 lei pentru un kilogram de cartofi

11:22 30.04.2020
0

Primii cartofi noi românești au plecat, în aceste zile, din Călărași – Dolj, din solariile fermierilor. Aceștia spun că producția este bio, fără chimicale, care să le forțeze creșterea. Cartofii noi vor ajunge în supermarketuri și la export.

Distribuie articol

Florentina Gheorghiţă este unul dintre fermierii din Călăraşi din judeţul Dolj care cultivă cartofi de când se ştie. De 3 ani a pus cartofii în solarii pentru a ieşi cu ei pe piaţă mult mai devreme decât ceilalţi producători pentru obţine şi un preţ bun. I-a vândut deja în pieţele din Bucureşti cu 7 lei kilogramul, la angros. „A început foarte bine cu toate a fost foarte greu pentru că nu ne-a ajutat timpul, fiind zăpadă, ger, ne-au îngheţat de două ori, practic prima dată când au răsărit au îngheţat”, spune femeia.

Un alt producător recunoaşte că vremea le-a făcut probleme.

„Sezonul ăsta agricol a început un pic mai rău ca anul trecut datorită climei, clima deja a început să ne facă probleme. Noi nu avem aşa mulţi bani şi nici statul nu ne ajută”, a spus un alt producător. Localitatea este renumită pentru producătorii de cartofi. „Comuna Călăraşi are o suprafaţă de 250 de hectare cu cartofi, timpuriu şi extratimpuriu şi 10 hectare la solarii. A început deja sezonul şi la solarii s-au terminat”, spune Ion Tudor, inginer agricol în cadrul primăriei Călăraşi.

Comuna Călăraşi din Dolj produce peste 300 de tone de cartofi. Peste 150 de fermieri fac parte din cooperativa înființată în urmă cu doi ani, prin care cartofii româneşti vor ajunge în supermarketurile din România, dar şi la export, în Polonia.


Elena Alexandru

Elena Alexandru

Profesia nu este deloc una ușoară, ci e chiar extrem de solicitantă, plină de dinamism ce aduce noi provocări în fiecare zi. Este însă foarte frumoasa. Recent am împlinit 19 ani de când profesez această minunată meserie.

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă