25 octombrie - Ziua Armatei și Ziua Regelui Mihai I. Câți dintre români știu că nu este o coincidență?

25 octombrie - Ziua Armatei și Ziua Regelui Mihai I. Câți dintre români știu că nu este o coincidență?

02:33 25.10.2020
0

25 octombrie reprezintă ziua Armatei române și, totodată, ziua Regelui Mihai, cel care a trecut pragul acestei lumi pe 5 decembrie 2017 și care azi ar fi împlinit 99 de ani. După ce s-a stins la 96 de ani, Armata României sărbătorește ziua fără Majestatea Sa, comandant suprem al forțelor armatei și ultimul mareșal.

Comandantul Armatei a 4-a generalul Gheorghe Avramescu a fost cel care a eliberat ultima palmă de pământ românească de sub ocupația trupelor horthyste în cel de-al Dolea Război Mondial. Generalul Avramescu a dorit să-i facă un cadou Regelui Mihai care pe 25 octombrie 1944 împlinea 23 de ani. Astfel generalul a condus bătălia de la Carei și eliberarea deplină pe data de 25 octombrie.

Distribuie articol

Data de 25 octombrie semnifică eliberarea deplină a teritoriului national de sub ocupația trupelor horthyste ale Ungariei. Ultima palmă de pământ eliberată fiind Carei – Satu Mare.

Dar până să se ajungă la acest deznodământ, plătit prin jertfa supremă a sute de mii de militari români, Transilvania de Nord a fost timp de patru ani martora atrocităților comise de trupele de ocupație ale Ungariei horthyste.

Soarta României Mari avea să fie pecetluită în urma infamei alianțe dintre Adolf Hitler și Iosif Vissarionovici Stalin care prin pactul Ribbentrop – Molotov împărțeau Europa între ei, în ceea ce Timothy Snyder a numit sfâșietor de precis „tărâmul morții”.

După raptul teritorial din 28 iunie 1940, prin cedarea Basarabiei și Bucovinei de Nord, România primea o nouă lovitură năprasnică pe 30 august 1940 când prin „Arbitrajul de la Viena”, în fapt, „Dictatul de la Viena”, Transilvania de Nord a intrat sub ocupație maghiară.

Actul curajos al Regelui Mihai și al „opoziției unite” de la 23 august 1944 prin care după arestarea mareșalului Ion Antonescu – străin de realitățile politice ale vremii – Regele a preluat comanda țării, a întors armele împotriva Germaniei naziste deja înfrânte și s-a alăturat Aliaților, a reprezentat și începerea eliberării Transilvaniei de Nord.

Instituită pentru a marca momentul istoric din 25 octombrie 1944, Ziua Armatei României este strâns legată de Regele Mihai. Rămâne desigur neuitată durerea Basarabiei, dar faptul că Ziua Armatei române este sărbătorită pe ambele maluri ale Prutului este încă o dovadă, dacă mai era nevoie, de unitate națională și recunoaștere a sacrificiului și identității naționale românești.

„Fiţi demni de sacrificiile înaintaşilor voştri şi de încrederea pe care această ţară v-a acordat-o. Faceţi cinste numelui şi istoriei poporului român. Dumnezeu să vă binecuvânteze!”, mesaj adresat Armatei Române de către Regelui Mihai, comandant suprem al forțelor armatei și ultimul mareșal al Armatei României.


Pro Oltenia

Pro Oltenia

Agenda ta zilnică va fi făcută printr-un click la www.pro-oltenia.ro şi cele mai interesante noutăţi le vei afla în câteva clipe. Conectaţi la cele mai importante canale de informaţii, cu tehnologie modernă şi folosirea tehnicilor jurnalistice de top, îţi oferim fotografii şi imagini video în exclusivitate. Sursa ta de ştiri online e cu tine: PRO Oltenia!

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

ConectareCont nouResetare parolă