Directorul Bibliotecii Naționale a Albaniei a fost oaspetele ALAR la București

Directorul Bibliotecii Naționale a Albaniei a fost oaspetele ALAR la București

11:11 19.03.2024
0

La mijlocul lunii martie, directorul general al Bibliotecii Naționale a Albaniei, domnul Piro Misha, a fost oaspetele Asociației Liga Albanezilor din România la București. În cadrul vizitei, domnia sa a susținut și o conferință la Biblioteca Națională a României, la invitația acestei instituții.

În luna decembrie a anului 2023, Asociația Liga Albanezilor din România a fost invitată la Biblioteca Națională a Albaniei, acolo unde a fost organizată o expoziție a lucrărilor publicate în ultimii ani la Editura Asdreni și unde a avut loc o prezentare amplă a activităților organizației. Urmare a excelentei colaborări inaugurate cu această ocazie, ALAR i-a lansat domnului Piro MIsha, directorul Bibliotecii Naționale a Albaniei, invitația de a vizita Bucureștiul. Astfel, însoțit de tânărul bibliotecar și scriitor Andeas Dushi, apropiat colaborator al ALAR, directorul Piro Misha s-a aflat pentru câteva zile în capitala României, acolo unde a avut mai multe întrevederi la nivel înalt și a susținut o conferință la Biblioteca Națională a României.

Distribuie articol

Joi, 14 martie 2024, domnul Piro Misha a fost întâmpinat de deputatul Bogdan-Alin Stoica, de președintele ALAR, Dr. Radu Săvulescu, și de Dr. Luan Topciu, coordonatorul Centrului Cultural al Albanezilor din România. Ziua de 14 martie a fost una extrem de încărcată, debutând cu o vizită de lucru la Biblioteca Națională a României. După întrevederea de bun venit cu doamna Nicoleta Rahme, directorul adjunct al instituției, în cadrul căreia s-au și fixat bazele unei colaborări extinse între cele două biblioteci naționale, oaspeții din Albania, alături de reprezentanții conducerii ALAR au vizat mai multe spații ale Bibliotecii Naționale a României, aici incluzând spațiile expoziționale, fondurile de carte, dar și atelierele de restaurare a cărților și documentelor istorice valoroase. Directorul Piro Misha a apreciat anvergura instituțională a Bibliotecii de la București și a prezentat, la rândul său, proiectele majore de dezvoltare în care este angrenată instituția pe care o conduce la Tirana.

Ziua a continuat cu o vizită la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, acolo unde întreaga delegație a fost întâmpinată de domnul ministru Bogdan-Gruia Ivan și de domnul subsecretar de stat Radu Antohi, membru al Asociației Liga Albanezilor din România. În cadrul întrevederii, ministrul Ivan a prezentat obiectivele strategice ale României în domeniile cercetării, inovării și digitalizării și a vorbit despre oportunitățile de colaborare cu statele non-UE – așa cum este și cazul Albaniei – în aceste domenii. Directorul Piro Misha a vorbit despre rolul și locul Bibliotecii Naționale de la Tirana în arhitectura sistemului de cercetare din Albania și s-a angajat să faciliteze dialogul dintre ministerul analog albanez și autoritățile guvernamentale române, în scopul identificării celor mai bune modalități de colaborare.

De la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, oaspeții și reprezentanții ALAR au ajuns la Ministerul Culturii, acolo unde au fost primiți de către doamna secretar de stat Diana Baciuna. Demnitarul român a prezentat succint cele mai importante atribuții ale Ministerului Culturii în domeniul cărții și a enumerat proiectele majore de infrastructură și de achiziții pe care Guvernul României le derulează la nivelul bibliotecilor de pe întreg cuprinsul țării. Discuțiile au continuat și pe tema interesului publicului pentru cartea tipărită, în contextul digitalizării tot mai extinse. Doamna secretar de stat Baciuna a prezentat concluziile unui studiu sociologic recent, care arată că interesul tinerilor de până în 30 de ani pentru cartea tipărită este mai ridicat, în mod surprinzător, decât în rândul celorlalte grupe de vârstă. Provocarea rămâne, după cum a subliniat directorul Piro Misha, atragerea tinerilor către bibliotecă, iar în acest scop instituțiile responsabile trebuie să acționeze creativ și adaptat vremurilor. Doamna Baciuna i-a invitat pe oaspeții din Albania să viziteze Muzeul Național de Artă a României, în cursul scurtei șederi la București, invitație care a fost acceptată cu bucurie.

În seara zilei de 14 martie, cu începere de la orele 18:30, sala Atrium a Bibliotecii Naționale a României a fost gazda conferinței „Relațiile culturale româno-albaneze și Biblioteca Națională a Albaniei”, susținută de către domnul director Piro Misha. Moderatoarea conferinței, din partea instituției gazdă, doamna director-adjunct Nicoleta Rahme, a făcut o scurtă prezentare biografică a invitatului și a mulțumit Asociației Liga Albanezilor din România pentru colaborarea care a condus la realizarea evenimentului. Președintele ALAR, Dr. Radu Săvulescu, și-a exprimat bucuria că activitatea organizației de intermediere și consolidare a relațiilor culturale dintre România și Albania continuă să producă efecte de cea mai înaltă calitate și a mulțumit celor două biblioteci naționale pentru modul în care își îndeplinesc misiunea publică.

Conferința susținută de către domnul Piro Misha s-a axat pe două direcții. Mai întâi, lectorul s-a referit la istoria și dezvoltarea Bibliotecii Naționale a Albaniei, evidențiind și realizările și provocările trecutului și prezentului. În chip firesc, vorbind despre dezvoltarea culturală a națiunii albaneze, prezentarea s-a mutat către spațiul românesc, în care au activat unele dintre cele mai importante personalități ale renașterii naționale albaneze, precum, de pildă, patriotul Naum Veqilharxhi, care a fost evocat și de către ALAR în cursul lunii februarie, la Biblioteca Metropolitană București. Pe întreg parcursul prelegerii, domnul Piro Misha a insistat pe sprijinul consistent oferit de statul și poporul român națiunii albaneze, precum și pe contribuția comunității istorice albaneze din România la emanciparea și dezvoltarea națională a Albaniei. În încheiere, domnul deputat Bogdan-Alin Stoica a mulțumit oaspetelui din Albania, precum și Bibliotecii Naționale a României și și-a exprimat convingerea că cele două instituții vor identifica numeroase domenii de colaborare, pentru a duce mai departe relațiile culturale româno-albaneze, atât de încărcate de istorie.

La eveniment a fost prezentă și echipa Televiziunii Române, care a realizat și o serie de interviuri, inclusiv cu domnul director Piro Misha. Subiectul a fost prezentat pe larg și în cadrul emisiunii „Conviețuiri” de pe TVR 1, cu participarea în direct a domnului Dr. Luan Topciu, coordonatorul Centrului Cultural al ALAR.

***

Piro Misha, născut la Tirana în 1951, este scriitor, traducător, eseist. Înainte de anii ’90, a fost redactor și traducător din engleză, franceză și italiană la editura de stat „Naim Frashëri”. De asemenea, a fost șeful redacției de roman la editura „Naim Frashëri”. După 1990 a fost director la Fundația pentru o Societate Deschisă timp de mai mulți ani. A fost coordonator al publicaților acestei Fundații. Din 2001 până astăzi, a fost director executiv al Institutului de Comunicare și Dialog. Piro Misha a tradus peste 30 de titluri. A susținut prelegeri și conferințe în universități și instituții din Europa și America de Nord.


Sursa: ALAR
Pro Oltenia

Pro Oltenia

Agenda ta zilnică va fi făcută printr-un click la www.pro-oltenia.ro şi cele mai interesante noutăţi le vei afla în câteva clipe. Conectaţi la cele mai importante canale de informaţii, cu tehnologie modernă şi folosirea tehnicilor jurnalistice de top, îţi oferim fotografii şi imagini video în exclusivitate. Sursa ta de ştiri online e cu tine: PRO Oltenia!

Scrie un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.

Conectare



Cont nou



Resetare parolă