La începutul lunii mai, Asociația Liga Albanezilor din România a lansat un proiect pilot, intitulat „Caravana culturală albaneză”, care își propune să aducă în atenția opiniei publice identitatea comunității naționale albaneze din România. În cadrul acestei acțiunii, ALAR a instalat un pavilion expozițional mobil în 3 orașe ale țării, în piețele publice centrale, pavilion la care vizitatorii au putut afla mai multe despre istoria, cultura și viața minorității naționale albaneze.
Distribuie articol
Proiectul a debutat la Craiova, în Piața „Mihai Viteazul”, și a atras imediat atenția publicului. Vizitatorii au trecut pe la pavilionul ALAR, au admirat expoziția de carte veche din patrimoniul organizației și au primit volume și reviste apărute la Editura Asdreni, cu sprijinul Guvernului României. În serile de 1 și 2 mai, trupa de dansuri a organizației și trupa vocal-instrumentală, grupate sub numele de „Serenada”, au susținut spectacole artistice care au îmbinat tradiționalul cu modernul, spre deliciul spectatorilor.
„Caravana Culturală Albaneză” a poposit apoi la Târgu-Jiu, acolo unde s-a bucurat de asemenea de o foarte bună primire, în ciuda condițiilor meteorologice neprietenoase. Și în orașul lui Brâncuși pavilionul ALAR a primit numeroși vizitatori, iar spectacolul artistic a fost admirat de spectatorii care au înfruntat vremea urâtă.
Însă cel mai semnificativ impact l-a avut „Caravana” ALAR în centrul vechi al Capitalei, acolo unde pavilionul instalat în Piața „Sfântul Anton” a atras nu numai bucureșteni, ci și numeroși turiști români și străini, printre aceștia inclusiv vizitatori din Albania. Ansamblurile ALAR au susținut 3 spectacole la București, datorită prezenței numeroase a publicului și a interesului manifestat de grupurile de turiști. Cu acest prilej, pavilionul expozițional a fost vizitat și de o echipă a Televiziunii Române, care a realizat un reportaj difuzat la emisiunea „Conviețuiri”, de pe TVR1.
Reacțiile publicului și impactul proiectului sunt considerate de organizație un semnal favorabil pentru continuarea acțiunii: „Am demarat Caravana ca un proiect pilot, pentru a testa receptivitatea oamenilor atât la conținutul, cât și la maniera de desfășurare a acestei acțiuni cultural-comunitare. Feedback-ul este unul cât se poate de pozitiv, așa încât recomandarea fermă pe care am înaintat-o conducerii este de a continua această activitate și în alte orașe ale României, diversificând și amplificând oferta culturală de la pavilion”, a declarat drd. Ionuț-Cristian Ene, coordonatorul proiectului.
Pentru a putea adăuga comentarii, te rugăm să te autentifici.